Edin.bg»Статии»Търсене

Търсене в сайта

Как се прави ганаш за торта?Как се прави ганаш за торта?
17 Януари
Класическият ганаш е един от най-елементарните кремове. Прави се лесно и бързо, без миксер и без разбиване. Натрошеният шоколад се разтопява в гореща, но не вряща сметана, като се разбърква спокойно с лъжица или шпату...
Знаете ли кои са най-отровните змии в света?Знаете ли кои са най-отровните змии в света?
16 Януари
Най-отровните змии живеят предимно в тропическите райони. Континентален тайпан се смята за най-отровната змия в света. Отровата му е приблизително 180 пъти по-силна от тази на кобрата. Средно една змия произвежда 44 m...
Какво се слага на содена питка?Какво се слага на содена питка?
28 Дек.
Содената питка е традиционен български хляб, който обикновено се приготвя без мая. Вместо нея се използва сода бикарбонат за набухване на тестото. Най-често се използва пшенично брашно за приготвяне на содената питка. ...
Как да приготвим свински крачета в тенджера под налягане?Как да приготвим свински крачета в тенджера под налягане?
19 Дек.
За да приготвите свински крачета са ви нужни няколко зеленчука, като моркови, чесън, дафинов лист и добре подбрани свински продукти. Ето как можете да приготвите свински крачета в тенджера под налягане: Почистете добр...
Как се бланшират сърнели?Как се бланшират сърнели?
18 Дек.
Бланширането на сърнели е процес, който помага за по-добро съхранение на гъбите, като запазва тяхната текстура и вкус. За най-добро бланширане на гъби сърнели следвайте следните стъпки: Почистете сърнелите за рецепт...
Какво значи меко тесто?Какво значи меко тесто?
11 Дек.
Мекото тесто е един от основните видове тесто в кулинарията и играе важна роля в приготвянето на разнообразие от сладкиши, десерти и печива. То е отличаващо се с по-ниския процент брашно и по-високото съдържание на т...
Полезно ли е топеното сирене?Полезно ли е топеното сирене?
10 Дек.
Топеното сирене е популярно и широко достъпно в търговските вериги, предлагащо се в разнообразни вкусове и формати – от филийки за апетитни домашни сандвичи до кремообразни варианти за мазане. Харесва се от малки и гол...
Как да панираме сърнели?Как да панираме сърнели?
09 Дек.
Отворените панирани шапки на сърнелите са украса за празничната трапеза. За да направите това ястие с панирани гъби сочно, ще ви необходими следните съставки: • шапки от пресни гъби сърнели – 8 бр. • яйца – 4 бр....
Какво значи твърдо тесто?Какво значи твърдо тесто?
25 Ноем.
Твърдото тесто е основен елемент в кулинарията, който играе ключова роля при приготвянето на разнообразие от печива и най-обичани десерти. То е тесто, което съдържа по-висок процент брашно и по-малко течности в с...
Как се прави кисело зеле с морска сол?Как се прави кисело зеле с морска сол?
09 Юли
За да направите кисело зеле с морска сол, най-напред избирайте пресни, здрави, добре развити, плътни, ненаранени или пукнати зелки. Не бива да се използват запарени, загнили или плесенясали глави на зелето. Почисте...
Как да направим сос Бешамел без грешка?Как да направим сос Бешамел без грешка?
08 Юли
Сосът Бешамел (Besciamella) е гладък, бял сос, приготвен с 3 основни съставки: брашно, мляко и масло. В действителност произходът му е италиански. Приготвянето на сос Бешамел се състои в добавяне на мляко, към равни...
Какви подправки можем да сложим на гъби?Какви подправки можем да сложим на гъби?
03 Юли
Питателните гъби заместват месото за някои хора. Те могат да бъдат мариновани, задушени, пържени, печени и замразени.  Какви подправки се слагат на гъбите? За гъбите, както за много ястия, се използват сол и черен пи...
Как се глазира лук?Как се глазира лук?
24 Юни
Карамелизираният лук е лесен за приготвяне. Но направата му отнема време - от порядъка на най-малко 45 минути (а често и повече от час) на слаб огън, за да се карамелизират естествените захари в лука. Може да се изпо...
Как се прави вкусно пюре от грах?Как се прави вкусно пюре от грах?
21 Юни
Пюрето от грах е не само вкусно, но и изключително полезно ястие, което може да се използва като гарнитура или основно ястие. С неговата копринена текстура и свеж аромат, пюрето от грах е подходящо за всяка възраст и мож...
Как да не ни залепват кюфтета на скаратаКак да не ни залепват кюфтета на скарата
13 Юни
1
През хубавото време, особено през летните месеци, се готви навън. Готвенето навън е много по-приятно. Какво по-хубаво от едни кюфтетата на скара, приготвени в лятната градина, които могат да се сервират с различни со...
Какви подправки са слагат на лютеница?Какви подправки са слагат на лютеница?
04 Юни
1
Лютеницата е традиционна българска, консервирана разядка. Почти няма човек, който да не е опитал домашната българска лютеница и да не е останал удивен от вкуса, а след това да не е поискал рецептата! Любовта към лютени...
Кои подправки са подходящи за боб?Кои подправки са подходящи за боб?
31 Май
Почти всеки обича постен бобец, а за много дори е любимо, традиционно българско ястие. Класическа, лесна за приготвяне и вкусна бобена гозба, децата могат да изядат цяла тенджера. Важен момент, което не трябва да...
Какво е глемпинг?Какво е глемпинг?
05 Май
Глемпингът е вид къмпинг, който съчетава комфорта на хотелска стая с възможността за почивка сред природата. Новата дума "glamping" идва от израза glamorous camping (бляскав къмпинг). Все по-често жителите на ...
Защо не се желира телешкото в бурканите?Защо не се желира телешкото в бурканите?
31 Март
Процесът по желиране на телешкото в бурканите е традиционен метод за запазване на месото чрез консервиране. Този процес има дълга история и се използва от векове като начин за продължаване на сезонните хранителни ресурси...
Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?
09 Март
Киселото зеле е задължителна част от трапезата на българите, като цяла зима зелките се ползват за приготвяне на вкусни сармички, зеле с месо, баници, зелник, зеленчукова гарнитура и други вкусотии. Приготвянето...
Колко сол се слага на сурова туршия?Колко сол се слага на сурова туршия?
01 Март
Направата на домашни зимнини е народна традиция в България. Изключително популярно стана напоследък да се говори за сурова туршия, защото се приготвя лесно, става бързо и винаги е много апетитна. Домашната селска тур...
Колко и каква сол се слага на киселото зеле?Колко и каква сол се слага на киселото зеле?
27 Февр.
Любимото кисело зеле е деликатесен продукт, който се получава по пътя на естествената ферментация. Така се появява изключително здравословен продукт, който съдържа в себе си антиоксиданти и ферменти. Благодарение на ...
Какво означава да сънуваш, че си бременна?Какво означава да сънуваш, че си бременна?
16 Февр.
Всъщност сънят за бременността е един от най-противоречивите по отношение на тълкуването на съня. Различните книги за сънища го тълкуват напълно различно: според съновника на Милър бременността се сънува по-вероятно ...
Защо телешкото е жилаво?Защо телешкото е жилаво?
23 Януари
Телешкото месо е жилаво поради наличието на съединителна тъкан, особено колаген, в някои разфасовки. Методите за готвене, които разграждат колагена, като бавно задушаване могат да помогнат да получите крехко телешко. ...
В какъв цвят да боядисам коридора?В какъв цвят да боядисам коридора?
22 Януари
Коридорът е едно най-мащабните пространства във всеки дом. Той свързва различните помещения в дома, затова неговата визия и интериор се оказват ключови фактори за придаването на уют и модернизъм. Цветовете са сред най-в...