Как се прави ганаш за торта?Класическият ганаш е един от най-елементарните кремове. Прави се лесно и бързо, без миксер и без разбиване.
Натрошеният шоколад се разтопява в гореща, но не вряща сметана, като се разбърква спокойно с лъжица или шпату...
17 Януари
Знаете ли кои са най-отровните змии в света?Най-отровните змии живеят предимно в тропическите райони.
Континентален тайпан се смята за най-отровната змия в света. Отровата му е приблизително 180 пъти по-силна от тази на кобрата. Средно една змия произвежда 44 m...
16 Януари
Какво се слага на содена питка?Содената питка е традиционен български хляб, който обикновено се приготвя без мая. Вместо нея се използва сода бикарбонат за набухване на тестото.
Най-често се използва пшенично брашно за приготвяне на содената питка. ...
28 Дек.
Как да приготвим свински крачета в тенджера под налягане?За да приготвите свински крачета са ви нужни няколко зеленчука, като моркови, чесън, дафинов лист и добре подбрани свински продукти. Ето как можете да приготвите свински крачета в тенджера под налягане:
Почистете добр...
19 Дек.
Как се бланшират сърнели?Бланширането на сърнели е процес, който помага за по-добро съхранение на гъбите, като запазва тяхната текстура и вкус. За най-добро бланширане на гъби сърнели следвайте следните стъпки:
Почистете сърнелите за рецепт...
18 Дек.
Какво значи меко тесто?Мекото тесто е един от основните видове тесто в кулинарията и играе важна роля в приготвянето на разнообразие от сладкиши, десерти и печива.
То е отличаващо се с по-ниския процент брашно и по-високото съдържание на т...
11 Дек.
Полезно ли е топеното сирене?Топеното сирене е популярно и широко достъпно в търговските вериги, предлагащо се в разнообразни вкусове и формати – от филийки за апетитни домашни сандвичи до кремообразни варианти за мазане. Харесва се от малки и гол...
10 Дек.
Как да панираме сърнели?Отворените панирани шапки на сърнелите са украса за празничната трапеза.
За да направите това ястие с панирани гъби сочно, ще ви необходими следните съставки:
• шапки от пресни гъби сърнели – 8 бр.
• яйца – 4 бр....
09 Дек.
Какво значи твърдо тесто?Твърдото тесто е основен елемент в кулинарията, който играе ключова роля при приготвянето на разнообразие от печива и най-обичани десерти.
То е тесто, което съдържа по-висок процент брашно и по-малко течности в с...
25 Ноем.
Как се прави кисело зеле с морска сол?За да направите кисело зеле с морска сол, най-напред избирайте пресни, здрави, добре развити, плътни, ненаранени или пукнати зелки.
Не бива да се използват запарени, загнили или плесенясали глави на зелето.
Почисте...
09 Юли
Как да направим сос Бешамел без грешка?Сосът Бешамел (Besciamella) е гладък, бял сос, приготвен с 3 основни съставки: брашно, мляко и масло. В действителност произходът му е италиански.
Приготвянето на сос Бешамел се състои в добавяне на мляко, към равни...
08 Юли
Какви подправки можем да сложим на гъби?Питателните гъби заместват месото за някои хора. Те могат да бъдат мариновани, задушени, пържени, печени и замразени. Какви подправки се слагат на гъбите?
За гъбите, както за много ястия, се използват сол и черен пи...
03 Юли
Как се глазира лук?Карамелизираният лук е лесен за приготвяне. Но направата му отнема време - от порядъка на най-малко 45 минути (а често и повече от час) на слаб огън, за да се карамелизират естествените захари в лука.
Може да се изпо...
24 Юни
Как се прави вкусно пюре от грах?Пюрето от грах е не само вкусно, но и изключително полезно ястие, което може да се използва като гарнитура или основно ястие. С неговата копринена текстура и свеж аромат, пюрето от грах е подходящо за всяка възраст и мож...
21 Юни
Как да не ни залепват кюфтета на скаратаПрез хубавото време, особено през летните месеци, се готви навън. Готвенето навън е много по-приятно.
Какво по-хубаво от едни кюфтетата на скара, приготвени в лятната градина, които могат да се сервират с различни со...
13 Юни
1
Какви подправки са слагат на лютеница?Лютеницата е традиционна българска, консервирана разядка. Почти няма човек, който да не е опитал домашната българска лютеница и да не е останал удивен от вкуса, а след това да не е поискал рецептата! Любовта към лютени...
04 Юни
1
Кои подправки са подходящи за боб?Почти всеки обича постен бобец, а за много дори е любимо, традиционно българско ястие.
Класическа, лесна за приготвяне и вкусна бобена гозба, децата могат да изядат цяла тенджера. Важен момент, което не трябва да...
31 Май
Какво е глемпинг?Глемпингът е вид къмпинг, който съчетава комфорта на хотелска стая с възможността за почивка сред природата.
Новата дума "glamping" идва от израза glamorous camping (бляскав къмпинг).
Все по-често жителите на ...
05 Май
Защо не се желира телешкото в бурканите?Процесът по желиране на телешкото в бурканите е традиционен метод за запазване на месото чрез консервиране. Този процес има дълга история и се използва от векове като начин за продължаване на сезонните хранителни ресурси...
31 Март
Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?Киселото зеле е задължителна част от трапезата на българите, като цяла зима зелките се ползват за приготвяне на вкусни сармички, зеле с месо, баници, зелник, зеленчукова гарнитура и други вкусотии.
Приготвянето...
09 Март
Колко сол се слага на сурова туршия?Направата на домашни зимнини е народна традиция в България. Изключително популярно стана напоследък да се говори за сурова туршия, защото се приготвя лесно, става бързо и винаги е много апетитна.
Домашната селска тур...
01 Март
Колко и каква сол се слага на киселото зеле?Любимото кисело зеле е деликатесен продукт, който се получава по пътя на естествената ферментация. Така се появява изключително здравословен продукт, който съдържа в себе си антиоксиданти и ферменти.
Благодарение на ...
27 Февр.
Какво означава да сънуваш, че си бременна?Всъщност сънят за бременността е един от най-противоречивите по отношение на тълкуването на съня.
Различните книги за сънища го тълкуват напълно различно: според съновника на Милър бременността се сънува по-вероятно ...
16 Февр.
Защо телешкото е жилаво? Телешкото месо е жилаво поради наличието на съединителна тъкан, особено колаген, в някои разфасовки. Методите за готвене, които разграждат колагена, като бавно задушаване могат да помогнат да получите крехко телешко.
...
23 Януари
В какъв цвят да боядисам коридора?Коридорът е едно най-мащабните пространства във всеки дом. Той свързва различните помещения в дома, затова неговата визия и интериор се оказват ключови фактори за придаването на уют и модернизъм.
Цветовете са сред най-в...
22 Януари