Edin.bg»Съвети»Как се прави вкусно пюре от грах?

Как се прави вкусно пюре от грах?

Как се прави вкусно пюре от грах?

Пюрето от грах е не само вкусно, но и изключително полезно ястие, което може да се използва като гарнитура или основно ястие. С неговата копринена текстура и свеж аромат, пюрето от грах е подходящо за всяка възраст и може да се приготви с минимални усилия.

Макар че направата му не изисква много усилия, то със сигурност има определени стъпки, които да направят пюрето още по-вкусно.

Как се прави вкусно пюре от грах?

Първата стъпка към приготвянето на вкусно пюре от грах е изборът на качествени съставки. За най-добри резултати използвайте пресен или замразен грах. Пресният грах има по-свеж и сладък вкус, но ако не е сезонът му, замразеният грах е отлична алтернатива, тъй като запазва голяма част от хранителните си качества. Освен грах, ще ви трябват масло, сметана или мляко, сол и пипер на вкус, както и някои ароматни добавки като мента или лимонова кора за освежаване на вкуса.

След като сте избрали съставките, следващата стъпка е подготовката на граха. Ако използвате пресен грах за рецептата, първо го обелете и измийте добре. Ако използвате замразен грах, просто го изплакнете с топла вода, за да се размрази леко.

Поставете граха в тенджера с подсолена вода и го сварете до омекване.

Обикновено това отнема около 5-7 минути за пресен грах и малко по-малко за замразен. Важно е да не го преварявате, за да запази своя ярък зелен цвят и свеж вкус.

След като грахът е сварен, е време да се пристъпи към приготвяне на пюрето от грах. Изцедете сварения грах и го прехвърлете в кухненски робот или блендер. Добавете масло и малко сметана или мляко, за да получите кремообразно зеленчуково пюре.

За по-интензивен вкус може да добавите и малко чесън или лук, които предварително сте задушили в масло. Разбийте всичко до гладка консистенция, като добавяте допълнително мляко или сметана, ако е необходимо, за да постигнете желаната гъстота. Накрая подправете граховото пюре със сол и пипер на вкус. Използвайте го като лека гарнитура към класическа скара или др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати