Трудно е да не се изкушим от чийзкейка, който е любимо лакомство на много от хората по света, но и също така се приготвя доста лесно, ако знаете някои основни тънкости.
Ако и вие обожават да хапвате това вкусно изкушение, тогава ви предлага класическа рецепта за чийзкейк, но с шоколадова заливка. Лесно можете сами да си приготвите този десерт и да поглезите вашите близки и приятели, както и да ги изненадате с кулинарните си способности.
Как се прави заливка за чийзкейк?
Първата ви задача е да се снабдите с всички необходими продукти, от които реално ще можете да си приготвите самата основа, крема и заливката за чийзкейка.
За бисквитения блат:
- 100 грама разтопено масло;
- 350 грама бисквити;
- 1 супена лъжица бяла захар;
- 1/4 чаена лъжица канела;
- щипка сол.
За крема:
- 500 грама крема сирене (Филаделфия);
- 350-400 грама заквасена сметана;
- 1 чаша бяла захар;
- 3-4 големи яйца;
- настъргана лимонова кора;
- 1 супена лъжица лимонов сок.
За заливката:
- 300 милилитра сметана (20 % масленост);
- 250-300 грама шоколад по избор.
И така, пригответе форма за торта, която задължително трябва да има махащи се стени, за да можете да отделите лесно десерта след това и да го извадите.
С чопър раздробете всички бисквити или да използвате за целта обикновено ренде. Добавете цялото разтопено масло и разбъркайте добре с бисквитите, а след това добавете солта, захарта и канелата.
Отново разбъркайте добре.
Преди да изсипете получената бисквитена смес във формата за торта, задължително я покрийте с фолио и я намажете с масло. Сложете ⅔ от сместа на дъното и притиснете добре, а останалата част притеснете за стените на формата и я сложете в хладилник, за да стегне за около 20-25 минути.
Отделно разбийте много добре крема сиренето на средна скорост, докато се получи гладка и пухкава смес. Продължете да бъркате, но на по-ниска мощност, като постепенно добавяте заквасената сметана, сока от лимона, кората, яйцата и захарта. Смесете всичко много добре, докато се получи хомогенна смес.
Така получената смес се излива на охладената вече в хладилника бисквитена основа. Задължително печете чийзкейка на водна баня за около 1 час и 20 минути на температура около 170 °C. След като се изпече, не го вадете рязко от фурната, за да може да се охлади и да не се напука повърхността му.
Последната ни стъпка е да си приготвим шоколадова заливка за чийзкейк. За целта можете да използвате както кафяв, така и бял шоколад. Ще ви трябва около 300 милилитра сметана с 20 % масленост и 250-300 грама шоколад по избор. Можете да намалите продуктите на половина, ако не искате много голямо количество заливка за чийзкейк.
За целта сложете сметаната на умерен огън и добавете шоколада, като постоянно бъркате, докато не се смесят двете съставки. Воала, вече имате вкусна шоколадова заливка, с която можете да полеете вашия чийзкейк с крема сирене и да изненадате вашите гости с този вкусен домашен десерт.
По желание може да украсите чийзкейка и с плодове.