Сигурно сте забелязали, че в наши дни изборът ви на кисело мляко и на сирене е необятен. Докато преди десетилетия можехте да избирате само между няколко марки краве мляко и сирене, то днес щандовете за млечни продукти буквално преливат. Ще срещнете всякакво по вид кисело мляко, пълномаслено и нискомаслено, скир, гръцко мляко и сирене, моцарела, рикота и какво ли още не. Към цялото това изобилие можете да добавите и един сравнително нов продукт - кварк.
Най-общо казано кваркът представлява неовкусена извара, която има текстурата на свежо и меко сирене, но прилича доста и на кисело мляко с висок процент на масленост. Така или иначе не можем да го причислим нито към сирената, нито към киселите млека.
Кваркът си е кварк и в последно време набира огромна популярност сред гастрономите, спортистите, феновете на здравословното хранене и хората, имащи непоносимост към лактоза. Веднага уточняваме, че в кварка също има лактоза, но тя е в много по-малки количества от обикновените млечни продукти.
Вместо да умуваме дали кваркът е кисело мляко, сирене или извара, е по-добре да ви разкажем как се приготвя, а за да решите дали ще го причислявате към млеката, сирената или изварата (няма характерните за нея бучки), то ще е най-добре сами да го пробвате.
Как се прави кварк?
Кваркът обикновено се приготвя от краве или овче мляко или микс от двете. След като към него е добавена киселината, която го превръща в кисело мляко, то се нагрява до подсирване, филтрира се и се добавят специфичните за него бактерии, за да може да се стигне до ферментиране на лактозата. По време на процеса, който обикновено отнема не повече от 48 часа, сместа се бърка непрекъснато, за да може кварка да придобие характерната за него гъста и гладка текстура.
За разлика от киселото мляко, кваркът няма кисел вкус и е чудесно решение за онези, които недолюбват киселото мляко поради киселия му и леко силен послевкус, който остава.
А защо в началото на статията споменахме, че кваркът е особено подходящ за спортисти? Ето защо: в една чаша кварк съдържа 4% масленост се съдържат 14 г протеин, 5 г мазнини, 5 г въглехидрати, 182 мг натрий и 60 мг калций. Със своите 120 калории това количество кварк е истинска енергийна бомба, която способства за синтезирането на мускулни протеини. Или казано иначе - той е чудесната закуска за всички, след натоварваща сутрешна тренировка.
Кулинарни приложения на кварк
Как да ползваме кварк? По всевъзможни начини. Можете да го консумирате самостоятелно или да добавите към него шепа овесени ядки, сушени плодове, мед или сладко. Можете да използвате кварк за направата на различни кремообразни разядки, предястия и гарнитури. Добавете го към любимата си зелена салата или салата от домати с босилково песто.
Пасва чудесно на спагети и всякакъв друг вид паста. И не на последно място, кваркът е подходящ и за направата на много торти, сладкиши и всякакви чийзкейове. С него се приготвя дори прочутият Кваркщолен, който традиционно се поднася в Германия на Коледните празници. Експериментирайте и се насладете на мекия и приятен вкус на това чудно „НЕсирене“ и „НЕмляко“.