Edin.bg»Статии»Вкусно»Храните, които задължително да опитате в Унгария

Храните, които задължително да опитате в Унгария

Храните, които задължително да опитате в Унгария

Независимо дали имате унгарско семейство или просто искате да експериментирате с различни видове ястия, винаги ще намерите нещо вкусно, когато става дума за унгарска храна. Много хора не са чували за друго освен гулаш или пилешки паприкаш, но унгарската кухня може да предложи много повече от това,

Гулаш по унгарски

Ако някога посетите Унгария или отидете на унгарски ресторант, ще бъде невъзможно да не опитате емблематичния гулаш. Това е така, защото това е едно от най-популярните унгарски ястия. Гулашът е обилна и топла яхния с говеждо месо, червен пипер, лук и картофи. Голямото предимство на гулаша е, че съставките, необходими за направата му, го правят много достъпно ястие. Различните региони на Унгария може да имат разновидности на гулаш.

Унгарска рибена чорба

Името „рибарска супа“ може да не звучи най-апетитно, но приготвена по правилния начин, тази супа може да бъде изумително вкусна. Това е много популярно ястие, подобно на гулаш. Традиционно се приготвя на огън в котел. В тази супа с парченца риба може да има различни видове риба. Някои от най-често срещаните риби включват шаран, костур или сом. Традиционно тази супа е богата на червен пипер, поради което често е яркочервена.

Пиле Паприкаш по унгарски

Пиле паприкаш

Както при рибарската супа, пилешкият паприкаш може да бъде стряскащо червен и всичко се дължи на червения пипер. Освен червения пипер има лук, домати, чесън и сладки пиперки. За да направите ястието кремообразно, ще трябва да добавите заквасена сметана. За да бъде ястието по-засищащо, то е пълно с вкусни кнедли

Унгарска яхния

Ако търсите традиционно унгарско ястие, което е особено пикантно и засищащо, тази месна яхния може да е идеална за вас. Яхнията е универсална, тъй като може да се приготви с всякакъв вид месо, което предпочитате. Месото се приготвя с лук, домати, червен пипер и оцет, за да се получи вкусен гъст сос, който се сервира върху юфка. Можете да добавите всякакъв вид зеленчуци, които харесвате.

Пържен хляб по унгарски

Ако искате нещо хлебно вместо месесто, опитайте тази пържена питка. В Унгария ще откриете, че Lángos е по-скоро улична храна, отколкото храна, която ще намерите и в ресторантите. Отвън е хрупкав, а отвътре мек. Много хора обичат да го ядат със сирене, поръсено отгоре. Можете също така да го ядете със заквасена сметана за малко допълнителен вкус.

Добуш торта

Унгарска торта Добуш

Ами ако искате нещо сладко за десерт в Унгария? Тортата черен добуш със сигурност е сладка, но идва в толкова големи порции, че може да бъде предизвикателство. Това е един от най-известните десерти в Унгария и е на повече от 100 години. Приготвя се от няколко пласта пандишпан и шоколад, наредени един върху друг. Ако това не е достатъчно захар за вас, горната част на тортата обикновено е покрита с карамел.

Рататуй по унгарски

Едно ястие, което е най-известно с това, че идва от Франция, но е много популярно и в Унгария. Състои се от тънко нарязани чушки, домати и лук. За вкус се слагат и чесън и червен пипер. След това всичко се задушава в олио или мас. Това го прави малко мазно, но пълено с вкус.

Унгарски зелеви сарми

Пълнените зелеви листа са често срещани в цяла Източна Европа, не само в Унгария.

Използваното зеле трябва да бъде сварено и мариновано. За да напълните листата, ще ви трябва свинска кайма, червен пипер и ориз.

Унгарски шрудел с вишни

Щрудел с вишни

Вишните може да не звучат като най-вкусния вид череши, но комбинацията от кисело и сладко им придава възхитително уникален вкус. Те обаче са сезонни, така че ако не сте улучили сезон, може да се наложи да ги вземете консервирани, а не пресни.

Козуначените коминчета в Унгария

По-вероятно е никога преди да не сте виждали или чували за торта с комин. Въпреки че може да не е много популярен в други страни, този сладкиш е един от най-старите десерти, които да опитате в Унгария. Уникален е заради начина на приготвяне и как изглежда като резултат. За да приготвите този сладкиш, ще трябва да увиете тестото около цилиндър и да го изпечете. Докато се готви, поръсете малко захар. Докато сладкишът се готви, захарта ще се карамелизира леко и ще остави сладкиша с прекрасен сладък вкус.

Вижте още рецепти от унгарската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest