Когато става въпрос за макаронени изделия като паста, Италия е ненадмината без съмнение.
Винаги разглеждана и готвена самостоятелно, а не като въглехидрат, който да придружава ястията като гарнитура, пастата – сервирана след предястия и преди месни или рибни ястия – е още един вкусен пример за типична италианска изобретателност.
С над 300 различни форми от най-често срещаните като спагети и ригатони, до регионални сортове прясно приготвена паста и практически безкраен брой възможни комбинации от съставки за създаване както на прости, така и на сложни сосове за паста, никога няма скучно ястие.
Пастата обективно не е вредна за здравето на хората, но преваряването ѝ е!
Вкусът на перфектно приготвената паста е незаменим, а изваждането ѝ от врящата вода в точния момент е трикът за постигане на желания вкус.
Оставянето на пастата да се готви твърде дълго обаче, може да има отрицателно въздействие върху вкуса, текстурата и хранителната стойност на продукта.
Продължителното варене на пастата ще доведе до освобождаване на нишестето във водата, което ще доведе до загуба на хранителни вещества. Например, преваряването на макаронените изделия може да намали съдържанието на фибри в тях.
Преварените макарони са с по-ниско съдържание на витамини от група В, като витамини В1 и В5, както и аминокиселини, според проучвания. Тези витамини помагат на тялото да произвежда енергия, а аминокиселините са съединения, които помагат на тялото да произвежда и използва протеина правилно.
Когато става въпрос за паста, начинът, по който се приготвя, може да окаже голямо влияние и върху стомаха. Преварените макаронени изделия имат тенденция да образуват лепкаво тесто в храносмилателния тракт, което блокира храносмилането.
Преварените макаронени изделия имат по-висок гликемичен индекс от пастата, която се приготвя ал денте. Храните, които са с по-висок гликемичен индеск, се усвояват по-бързо. Това се случва, защото колкото по-дълго се готви пастата, толкова повече захарите, които съдържа, се разпадат.
По-бързият храносмилателен процес, свързан с храни с висок гликемичен индекс, причинява скок на кръвната захар, последван от рязък спад на кръвната захар.
Това кара хората да се чувстват гладни отново малко след хранене. Пастата, която е била приготвена ал денте, от друга страна, води до забавяне на храносмилателния процес, оставяйки усещане за ситост за по-дълъг период от време.
Когато човек е сит, е склонен да яде по-малко, което може да помогне при отслабването, ако се цели такова. Свалянето на наднормени килограми може да подобри цялостното здраве и благополучие.
Диета, която включва голям брой храни с висок гликемичен индекс, също е свързана с по-висок риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет тип 2.