Edin.bg»Статии»Вкусно»Опасна ли е стевията?

Опасна ли е стевията?

Стевия

Стевията, наричана още сладката билка, набира все повече популярност като естествен заместител на захарта. Извлечена от растението Stevia rebaudiana, тя предлага алтернатива на захарта без калории и с висок процент сладост.

Но дали стевията е напълно безопасна? И в какви сладкиши може да се използва? Нека разгледаме въпроса в детайли.

Безопасна ли е стевията?

Много изследвания показват, че стевията е безопасна за употреба, но като всяка съставка, има няколко нюанса:

Световната здравна организация (СЗО) и Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) определят стевията като безопасна за консумация в препоръчителни дози. Тези дози са приблизително до 4 мг на килограм телесно тегло дневно.

Стевията често се приема по-добре от организма в сравнение с изкуствените подсладители като аспартама. Тя не влияе на нивата на кръвната захар и е подходяща за хора с диабет.

Възможни странични ефекти от стевията

В редки случаи хора могат да изпитат дискомфорт при консумация на големи количества стевия. Това включва стомашно разстройство или алергични реакции, но подобни случаи са изключително редки.

Важно е да се отбележи, че някои търговски продукти със стевия съдържат добавки, които може да предизвикат реакции. Затова е препоръчително да избирате продукти със 100% чист екстракт от стевия.

В какви сладкиши се използва?

Бадемови бисквити

Стевията е изключително гъвкава и може да се използва в разнообразни сладкарски изделия без захар. Ето някои идеи:

Домашни бисквити и курабийки

Благодарение на високата си сладост, стевията е отлична за приготвяне на нетипични бисквити, както и лимонови курабийки или овесени сладки. При печене обаче е важно да се комбинира с друг подсладител (например еритритол), за да се получи по-плътна текстура.

Кейкове и мъфини

Стевията се използва в шоколадови, бананови или тиквени кейкове, където се заменя захарта. Мъфините със стевия също стават пухкави и сладки, ако се добави точното количество.

Кремове и мусове

Благодарение на липсата на калории, стевията е предпочитан избор за десерти като ванилов крем, шоколадов мус или различни плодови кремове.

Домашен сладолед

Стевията може да направи домашния сладолед сладък без добавяне на захар. Подходяща е за плодови или ванилови варианти.

Безглутенови и веган сладкиши

Веган кейк

В здравословните рецепти, включително тези без глутен и животински продукти, стевията се използва често като основен подсладител.

Правилна употреба

При готвене и печене със стевия е важно да се внимава с дозировката. Стевията е по-сладка от захарта, което означава, че прекаленото количество може да даде горчив вкус. Винаги следвайте инструкциите на производителя или рецепти, разработени за този подсладител.

Стевията е безопасна и полезна алтернатива на захарта, особено за хора, които искат да намалят калорийния си прием или да контролират кръвната си захар.

С правилната употреба тя може да бъде ключов елемент в приготвянето на вкусни и здравословни сладкиши.

Независимо дали сте на диета или просто търсите здравословни варианти, стевията е идеален избор за вашите кулинарни приключения като тиквеник със стевия или шоко пасти със стевия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest