Ако обичате да си похапвате китайска кухня, вече знаете, че ястията й са ароматни и изобилстващи от вкусове. Правилното съчетание от подправките придава не само незабравим вкус, но и осигурява редица здравословни ползи.
Разбира се, трябва да се съобразим с факта, че ястията са пържени и не чак толкова полезни. Ако искате да извлечете максималните ползи, вижте кои са най-полезните китайски подправки:
Карамфил - макар да не е една най-употребяваните подправки в традиционната българска кухня, карамфилът има отлични кулинарни и здравословни предимства, които не бива да се пренебрегват. Той подпомага процесите на храносмилане и контролира нивата на кръвната захар.
Силен афродизиак, карамфилът има и антимикробни свойства, засилва и имунната система. В кулинарен аспект може да се използва за овкусяване на месни ястия, ястия с пиле, яхнии и супи. Отлично се съчетава с подправки като канела, черен пипер, семена от копър.
Джинджифил - говорейки за китайски лековити подправки, няма как да подминем вълшебния корен. Китайците смятат, че загряващите свойства на джинджифила помагат за стимулиране на Ян и Ци енергиите.
Укрепва мощно имунитета, подобрява кръвообращението, приписват му се дори противоракови свойства. Неутрализира вредите от оксидативния стрес, причинен от вредните свободни радикали. Използва се за овкусяване на паста, супи и различни сосове. Отлично се съчетава с чесън и лук.
Звездовиден анасон - ароматната китайска подправка предотвратява развитието на гъбични инфекции, стимулира кръвообращението в тялото, укрепява здравето на дихателните пътища и дори подобрява качеството на съня. Може да се вложи в приготвянето на месни и зеленчукови ястия и супи.
Сусамово семе - семената и маслото са полезни срещу остеопороза, засилват организма при анемия, подпомагат храносмилането. Малките семенца са изключително богати на калций, цинк, желязо и магнезий. Могат да се добавят в пържени ястия, спагети, ориз и месни ястия. Влагат се дори и в десерти, така че не се притеснявайте да експериментирате.