Edin.bg»Статии»Вкусно»Лековити китайски подправки за дълголетие

Лековити китайски подправки за дълголетие

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Новак
13
карамфилът е лековита китайска подправка

Ако обичате да си похапвате китайска кухня, вече знаете, че ястията й са ароматни и изобилстващи от вкусове. Правилното съчетание от подправките придава не само незабравим вкус, но и осигурява редица здравословни ползи.

Разбира се, трябва да се съобразим с факта, че ястията са пържени и не чак толкова полезни. Ако искате да извлечете максималните ползи, вижте кои са най-полезните китайски подправки:

Карамфил - макар да не е една най-употребяваните подправки в традиционната българска кухня, карамфилът има отлични кулинарни и здравословни предимства, които не бива да се пренебрегват. Той подпомага процесите на храносмилане и контролира нивата на кръвната захар.

Силен афродизиак, карамфилът има и антимикробни свойства, засилва и имунната система. В кулинарен аспект може да се използва за овкусяване на месни ястия, ястия с пиле, яхнии и супи. Отлично се съчетава с подправки като канела, черен пипер, семена от копър.

Джинджифил - говорейки за китайски лековити подправки, няма как да подминем вълшебния корен. Китайците смятат, че загряващите свойства на джинджифила помагат за стимулиране на Ян и Ци енергиите.

лековити китайски подправки

Укрепва мощно имунитета, подобрява кръвообращението, приписват му се дори противоракови свойства. Неутрализира вредите от оксидативния стрес, причинен от вредните свободни радикали. Използва се за овкусяване на паста, супи и различни сосове. Отлично се съчетава с чесън и лук.

Звездовиден анасон - ароматната китайска подправка предотвратява развитието на гъбични инфекции, стимулира кръвообращението в тялото, укрепява здравето на дихателните пътища и дори подобрява качеството на съня. Може да се вложи в приготвянето на месни и зеленчукови ястия и супи.

Сусамово семе - семената и маслото са полезни срещу остеопороза, засилват организма при анемия, подпомагат храносмилането. Малките семенца са изключително богати на калций, цинк, желязо и магнезий. Могат да се добавят в пържени ястия, спагети, ориз и месни ястия. Влагат се дори и в десерти, така че не се притеснявайте да експериментирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest