Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Статии»Вкусно»Храните, които задължително да опитате в Словения

Храните, които задължително да опитате в Словения

JuliyaJuliya
Новак
5271
Храните, които задължително да опитате в Словения

Въпреки малката си територия, Словения може да се похвали с огромен брой местни ястия, като всеки регион има свои собствени предпочитания.

Националната кухня на Словения е домашна и засищаща. Включва гъсти супи, всякакви наденици. яхнии и пайове. А също и спиращи дъха десерти от извара, ядки и тесто.

Potica - словенско орехово руло

Това е основният десерт на словенската кухня. Понякога е с шоколад, а друг път - с маково семе. Не пропускайте да опитате сами и занесете подарък от Словения на близките си. „Правилната“ potica не се пече никъде другаде.

Gobova juha - словенска гъбена супа

Не пропускайте да опитате словенската гъбена супа в Любляна. Обикновено се вари от манатарки със зеленчуци, сметана и сирене. Ето защо е толкова гъста. Може да се добавят печурки или пачи крак. В Словения за пикантност на обикновената гъбена супа задължително слагат чесън, а понякога и малко бяло вино.

Čevapčiči - кебапчета по словенски

Словенски кебапчета

Любителите на сочната скара трябва да опитат cevapcici. Плътните кебапчета от кайма обикновено се пекат на скара. Те са много нежни, румени, често остри. В състава няма нищо излишно, към тях се добавят само сол и черен пипер. Отидете в национален ресторант, за да опитате ястие с гарнитура от картофи или зеленчуци. Или разгледайте местата за бързо хранене. Тук ще опитате популярната словенска улична храна - чевапчици в пита със зеленчуци и освежаващ сос.

Ajdovi žganci - словенска каша

Това ястие от Словения е подобно на каша от елда с пръжки или с пържен лук. Зърнените култури обаче не се използват: само брашно от елда. Опитайте Ajdovi žganci с кисели краставички, заквасена сметана или кисело мляко.

Kranjska klobasa - наденица по словенски

Традиционната словенска наденица е включена в списъка на нематериалното наследство на страната, а рецептата му е защитена от Европейския съюз. Поръчайте в ресторанта топли кranjska klobasa с гарнитура от кисело зеле. А другия път - студени с прясна кифла и горчица. Не пропускайте да вземете чаша хубава словенска бира с тази чудна наденичка.

Словенска наденица

Štruklji - десерт от Словения

Словенските struukli са много подобни на хърватските, но има разлика между тях. Ако имате възможност да опитате и двата варианта, не я пропускайте. В хърватската кухня това е десерт, приготвен от местно сирене със сладък сос или сметана. А в Словения struukli се правят и от картофено, елдено и пшенично тесто. Заготовката се пълни със солена или сладка плънка и се навива на руло. Опитайте strukli с месо, боб, зеленчуци или сирене. Или вземете ястие с извара, пълнеж от плодове и горски плодове или ядки. Обилното словенско предястие е идеално с гъста заквасена сметана или сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest