Ще е истинско изумление за нас, ако не сте пробвали никога през живота си салата Цезар (в чужбина ще я срещнете като Caesar, Cesare или Cesar) и ако случаят е именно такъв, то искрено ви съветваме да поправите тази своя грешка.
Салатата Цезар всъщност е кулинарната легенда на 20 в. и преди да ви покажем как можете сами да си я приготвите и какъв сос да забъркате, нека ви разкажем малко и за нейната история.
Много хора са убедени, че тази прословута салата датира от времето на Римската империя и я свързват с най-известния сред Цезарите-Гай Юлий Цезар. Нищо подобно.
Салатата Цезар всъщност е сбъднатата американска мечта на италианския имигрант Цезар Кардини, обикновен ресторантьор. Точно на 4-ти юли 1924 г., когато се чества Денят на Независимостта в САЩ, група американци решават да го отпразнуват в скромното ресторантче на Цезар Кардини.
За негово нещастие, което впоследствие се превръща в щастие, хранителните запаси на Кардини били изчерпани. Разполагал само с няколко марули, яйца и изсъхнал хляб.
Той впрегнал своята изобретателност и кулинарен нюх и точно тогава изобретил своя шедьовър - салата, която постигнала такъв фурор сред гостите, че прочула скромното ресторантче надлъж и нашир. Било посещавано дори от имена като Кларк Гейбъл, Джулия Чайлд и Джийн Харлоу.
Каква била тайната на салата Цезар на Кардини? Просто нарязал марулите и яйцата и залял с дресинг от пармезан, чесън, зехтин и сос Уорчестър, а за финал добавил сметана и крутони.
Много по-късно брат му, Алекс Кардини, си присвоил заслугите за прочулата се вече салата на Цезар и отворил заведение в Мексико Сити, в което я предлагал на клиентите си заедно с аншоа като Салатата на Алекс Кардини. Историята обаче помни, че истинският оригинал е този на Цезар Кардини и колкото и да се видоизменя тази салата през годините, тя продължава да носи името Цезар
Както вече споменахме, съвременните рецепти за салата Цезар могат да варират, както и всички дресинги към тях. В наши дни обикновено към салата се добавят пилешки гърди, чери домати, авокадо и др. продукти, които първоначално не са фигурирали. Но идва ред да ви покажем и кои са най-вкусните сосове за салата Цезар, които можете да добавите към марулите, които обичайно днес са заместени с айсберг.
Сос за салата Цезар с Уорчестър
Сварете за 1-2 минути 1 яйце и го пасирайте заедно с 1 филе от аншоа, 1 с.л. лимонов сок, 100 мл зехтин, 1 скилидка чесън, 100 мл зехтин и 60 г пармезан. Подправете със сол и черен пипер на вкус и облейте с дресинга приготвената от вас салата.
Сос за салата Цезар с повечко аншоа
Разбийте в блендер 2 жълтъка заедно с 2 скилидки чесън, 3 филета от риба аншоа, 1 с.л. каперси, 1 с.л. горчица и сок от лимон, ½ пармезан и на струйка добавете ½ ч.ч. зехтин. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сос за салата Цезар с майонеза
Разбийте 2 с.л. майонеза заедно с 2 ч.л. Дижонска горчица, 2 скилидки чесън, 2 с.л. лимонов сок и по половин ч.ч. пармезан и зехтин. Подправете със сол и черен пипер.
В заключение ще добавим, че и трите варианта за направата на сос за салата Цезар са изключително вкусни. Зависи с какви продукти разполагате. Можете и да експериментирате, защото Цезар Кардини е направил точно това преди цял един век.
Вижте и други идеи за салати с хрупкав Айсберг.