Edin.bg»Статии»Вкусно»Традиционните ястия и специалитети на унгарската кухня

Традиционните ястия и специалитети на унгарската кухня

Традиционните ястия и специалитети на унгарската кухня

Когато пътувате до нови страни и опознавате нови дестинации, винаги ви се иска да опитате националната храна и да опознаете традиционните деликатеси. Така и в Унгария запознаването с местната кухня е важна част от пътуването ви в страната. Традиционно в унгарската кухня се поднасят ястия от дивеч, гъсти супи, яхнии, гювечи, изкушаващи сладкиши и сочни пайове.

Ето някои от традиционните ястия от унгарската кухня.

Гулаш

Сервира се във всяко едно заведение, като е без значение ценовия му клас. Предствалява сочно телешко или говеждо месо, което се запържва, а след това се задушава с различни зеленчуци. Към него задължително се добавят филийки пушена сланина, които добавят особена нотка към това кулинарно творение. Овкусява се с кимион, червен пипер и сол на вкус.

Бограч

Супите са едно от любимите храни в унгарската традиционна кухня. Ястието включва различни месни продукти и зеленчуци: чушки, картофи, моркови, домати, лук. Най-често се използва пушено месо, например свински ребра или колбаски.

Халасле

Унгарски специалитет

Неповторимо вкусна ароматна рибена супа, която е гордо кулинарно достойнство на страната. Рибата (сом, щука или шаран) се запържва в малко свинска мазнина, нарязва се лук на ситно и се овкусява с черен пипер. Към него се добавят домати, които се задушават, а ястието се сервира винаги с парче бял хляб.

Фьозелек

Представлява оригинална и много вкусна зеленчукова каша, която се приготвя най-често със зеле, тиквички, чушки, патладжан и спанак. Ястието се задушава на слаб огън и се сервира със заквасена сметана.

Паприкаш

Традиционното унгарско ястие се приготвя със задушено месо, като то трябва да е приготвено до такава степен, че месото буквално да се топи в устата. Гарнира се с маруля, боб или картофи, а също така могат да се поднесат кнедли. Ястието се съчетава идеално с бяло вино или розе.

Либамай

Това е истински кулинарен хит в Унгария, който се приготвя от гъши черен дроб и топи в устата. Това е една от любимите гозби не само на местните, но и на туристите.

Кремеш

Най-популярните унгарски ястия

Може да с каже, че това е унгарският вариант на обичания от всички десерт Наполеон. Десертът има два слоя, като между тях се намира нежен въздушен крем, който идеално се съчетава с хрупкавата коричка. Накрая всичко се поръсва обилно с пудра захар или някаква глазура по желание.

Турош чуса

Ако търсите нещо необичайно и нестандартно, тогава трябва да опитате именно това ястие. Представлява юфка, която се сервира с извара, заквасена сметана и крекери. Може да се консумира както солена, така и сладка, ако се поръси отгоре с пудра захар.

Шомлой галушка

Унгарците обожават десертите, като този е един от кулинарните символи на страната. В началото сладките бисквити се напояват с малко ром, а след това се добавят различни горски плодове, ядки по желание, нежен ванилов крем и сушени плодове за разкош.

Ретеш

Това е сладко руло, което може да има различен пълнеж, но най-често е ябълков, с различни ядки, извара, череши, маково семе или сини сливи. Сладкото изкушение се сервира традиционно с чай или кафе, а отгоре се поръсва обилно с пудра захар. Това е един от най-вкусните унгарски специалитети.

Унгарската кухня несъмнено има с какво да ви удиви и впечатли, особено ако обичате да си хапвате вкусно. Именно затова ако решите да посетите тази страна, не пропускайте да опитате тези 10 неповторими шедьоври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest