Edin.bg»Статии»Вкусно»Готвене с морска сол - предимства и недостатъци

Готвене с морска сол - предимства и недостатъци

Готвене с морска сол - предимства и недостатъци

Готвенето с морска сол е практика, която се счита за здравословен избор. Тя се прилага често при приготвянето на хрупкави гризини, различни солети, специални хлябове, пухкави солени кифлички.

Разбира се това има своите предимства и недостатъци, като трябва да се вземат предвид някои аспекти:

Предимства на готвене с морска сол

Природен продукт

Морската сол е естествен продукт, получен от изпаряването на морската вода. Тя не преминава през промишлен процес на обработка и не съдържа добавки, които се намират в някои обикновени соли. Това я прави здравословен избор за трапезата ни.

Подобрява вкуса на храната

Морската сол има по-богат вкус и текстура в сравнение с обикновената сол. Това може да подобри в значителна степен вкуса на готвените ястия.

Съдържа минерали

Съставът на морската сол не е за подценяване. Тя е по-богата на минерали, като магнезий, калций и калий, които са полезни за здравето.

По-малко съдържание на натрий

Фокача с морска сол

Въпреки че морската сол съдържа натрий, обикновено съдържа по-малко от него в сравнение с обикновената сол. Това може да бъде предимство за хората, които следят съдържанието на натрий в диетата си.

Недостатъци на готвене с морска сол

Риск от замърсяване

Недостатък на морската сол е, че тя може да бъде замърсена с опасни вещества, ако екологичната среда на морския басейн, от който е добита, е замърсена.

Различни текстури и вкусове

Поради факта, че морската сол се добива от различни места, могат да има вариации в текстурата и вкуса ѝ. Освен това, ако готвите с морска сол, е добре да използвате мелничка, тъй като тя е по-едра от трапезната сол.

Необходимост от по-голямо количество

Морска сол и черен пипер

Поради по-големия размер на кристалите на морската сол, може да е необходимо да се използва по-голямо количество за постигане на същия вкус като с обикновената сол. Преди всичко е добре да опитвате ястието, защото солта е специфична хранителна добавка.

Обобщавайки, готвенето с морска сол може да допринесе за по-добър вкус и по-голямо разнообразие на минералите в храната, но е важно да се имат предвид възможните замърсения и по-високата цена на този продукт. Всеки трябва да избира солта, която най-добре отговаря на индивидуалните му нужди и предпочитания.

Ако още не сте експериментирали с морска сол в кулинарията, съветваме ви, да опитате. Изпробвайте я в рецепти като:

- фокача с морска сол;

- ципура в морска сол на фурна;

- скумрия в морска сол;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest