Прекомерната консумация на инстантни спагети, много популярни благодарение на скоростта на приготвяне, може да има отрицателни ефекти върху здравето: разследване на Guardian вдигна тревога. Това е азиатско ястие, което за две-три минути ви позволява да приготвите задоволително ястие и което можете да консумирате в собствена опаковка.
Другата характеристика на инстантните спагети, освен бързината и удобството е, че са изключително евтини. Поради тази причина те се разпространяват все повече и повече в развиващите се страни в Африка, по-специално Нигерия и Кения, Латинска Америка (Колумбия) и Азия.
Според свидетелствата, събрани от Guardian, човек може да изяде дори две опаковки от 70 грама наведнъж и да консумира такова ястие няколко пъти през седмицата. Но две опаковки от този тип инстантни юфка съдържат 2352 mg натрий, 118% от препоръчителната дневна доза.
Високото количество сол, консумирано чрез диета от този тип, предизвиква безпокойство, особено във връзка с увеличаването на сърдечните заболявания. "Това е една от най-нездравословните супер преработени храни поради количеството натрий и видовете мазнини. Като се има предвид фактът, че хората ядат по две или три опаковки от него на ден, не е чудно, че високото кръвно налягане се увеличава до звездите.“, подчертава Бари Попкин, американски диетолог и учител, цитиран от английския вестник, според когото дори ароматът на юфката, получен чрез изкуствени добавки, е специално създаден да привлича купувачи.
Ако обичате спагети, вижте как да си приготвите:
- или спагети с кайма;