Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Препоръчителни и вредни храни при подагра

Препоръчителни и вредни храни при подагра

Препоръчителни и вредни храни при подагра

Подаграта е вид артрит, който се характеризира с болезнени и възпалени стави, най-често на палеца на крака. Причината за подаграта е натрупването на кристали от пикочна киселина в ставите, които дразнят и повреждат тъканите. Пикочната киселина е продукт от разграждането на пурини, които се съдържат в някои храни и напитки.

Факторите, които могат да повишат риска от подагра, са:

- генетика

- затлъстяване

- хронични заболявания

- прекомерна употреба на алкохол

- някои видове лекарства

- дехидратация.

Подаграта засяга предимно мъже, особено след 40-годишна възраст, но може да се появи и при жени, особено след менопауза.

Препоръчителни храни при подагра

Водата е много важна при подрагра

Водата е най-важната напитка при подагра, тъй като помага за разреждането и изхвърлянето на пикочната киселина от организма. Препоръчителното количество вода за възрастни е около 2 литра на ден, но това количество може да се увеличи при горещо време или при интензивна физическа активност.

Млечни продукти при подагра

Млечните продукти са добър източник на протеин и калций, които са необходими за здравето на костите и мускулите. Освен това млечните продукти съдържат малко пурини и могат да намалят нивото на пикочната киселина в кръвта. Според различни проучвания, консумацията на нискомаслени млечни продукти може да намали риска от подагра с 44% при мъжете. Препоръчителни млечни продукти при подагра са:

- кисело мляко

- прясно мляко

- сирене

- кашкавал.

Плодове и зеленчуци при подагра

Препоръчителни и вредни храни при подагра

Плодовете и зеленчуците са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които подпомагат общото здраве и имунната система. Някои плодове и зеленчуци имат и противовъзпалителни и алкални свойства, които могат да облекчат симптомите на подаграта. Препоръчителни плодове и зеленчуци при подагра са:

- ягоди

- череши

- ананас

- банани

- портокали

- грейпфрути

- пресен листен спанак

- домати

- картофи

- моркови

- цвекло

- всички сортове зеле.

При подагра е препоръчителна и консумацията на кисело зеле.

Вредни храни при подагра

Месото и рибата са вредни при подагра

Препоръчителни и вредни храни при подагра

Месото и рибата са високопротеинови храни, които съдържат много пурини. Консумацията на големи количества месо и риба може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвта и да предизвика подагрен пристъп. Според проучвания консумацията на повече от 50 грама месо на ден може да увеличи риска от подагра с 21% при мъже.

Вредни меса и риби при подагра са:

- свинско

- телешко

- агнешко

- пилешко

- патешко

- сардели

- рибите скумрия

- сьомга

- хайвер

- блюда от миди.

Алкохолът е вреден при подагра

Алкохолът е един от най-големите врагове на хората с подагра, тъй като води до дехидратация, нарушава обмяната на пикочната киселина и стимулира производството на пурини. Според изследвания консумацията на повече от две чаши бира на ден може да увеличи риска от подагра с 200% при мъже.

Вредни алкохолни напитки при подагра са:

- бира

- вино

- ракия

- уиски

- водка

- джин

- ликьор.

Захарта и изкуствените подсладители вредят при подагра

Захарта и изкуствените подсладители са вредни за подаграта, тъй като повишават нивото на инсулина в кръвта, което води до задържане на пикочната киселина в организма. Проучванията показват, че консумацията на повече от 300 милилитра подсладена газирана напитка на ден може да увеличи риска от подагра с 85% при мъже.

Вредни захарни и изкуствени подсладители при подагра са:

- захар

- фруктоза

- глюкоза

- захарин

- аспартам.

Подаграта е сериозно заболяване, което може да влоши качеството на живот и да доведе до усложнения като бъбречни камъни, хроничен артрит и кардиоваскуларни проблеми. За да предотвратим появата на подаграта или да облекчим нейните симптоми, е важно да следваме здравословен начин на хранене, който да ограничи възпалението, да намали пикочната киселина и да подобри обмяната на веществата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest