Подаграта се причинява от високи нива на пикочна киселина в кръвта. Допълнителната пикочна киселина образува остри кристали, които се установяват в ставите, причинявайки подуване и болка. За щастие, можете да помогнете за намаляване на количеството пикочна киселина в тялото си, като поддържате диета с ниско съдържание на пурини.
За да постигнете това, трябва да ядете определени храни, които ще ви помогнат в тази насока. Намаляването на нивата на пикочната киселина може да помогне за предотвратяване на образуването на нови кристали, намалявайки пристъпите на подагра.
Разбира се, всичко в природата е баланс. Така че има някои абсолютно забранени храни при подагра. Ето и кои са те:
Забранени меса при подагра
Месото от органи, включително черен дроб, бъбреци, мозък, език и шкембе, не трябва да се яде. То имат най-високи нива на пурини. Всички меса от органи трябва да се избягват напълно. Всички останали меса трябва да бъдат ограничени до 150 грама на ден.
Ето и месата, които трябва да се консумират умерено:
- свинско
- пилешко, патешко, гъше
- заешко
- пуешко
- телешко
- еленско
Други храни на животинска основа, като сос, бульон и пилешка супа, също са с високо съдържание на пурини.
Риби при подагра
Рибата и морските дарове също са често срещани източници на пурини. Най-неподхоящите са миди, сардини, херинга, аншоа и скумрия.
Други риби с умерено високо съдържание на пурини включват:
- риба тон
- риба треска
- костур
- скобар
Морските дарове като стриди, омари, раци и скариди трябва да се консумират в малки количества, защото съдържат високи нива на пурини.
Пълнозърнести храни при подагра
Пълнозърнестите храни като пшеничени зародиши, трици и овесени ядки съдържат умерени количества пурини, но за тези с подагра ползите от консумацията на пълнозърнести храни далеч надхвърлят рисковете. Пълнозърнестите храни могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и затлъстяване.
Проучване от 2016 г. установи, че намаляването на гликемичния индекс понижава нивата на пикочна киселина при участниците. Ограничаването на храни с висок гликемичен индекс, като бял хляб, тестени изделия и бял ориз, може да помогне за намаляване на нивата на пикочната киселина и вероятно да предотврати появата или пристъпите на подагра.
Имайте предвид, че прекаляването с пълнозърнести храни може да бъде рисковано за страдащите от подагра, така че следете размера на порциите.
Захарите пречат при подагра
Захарите са с ниско съдържание на пурини, но диета с високо съдържание на рафинирани захари е свързана с други състояния, които могат да влошат симптомите на подагра, като затлъстяване и диабет. Избягвайте подсладени газирани напитки и други продукти, подсладени с високофруктозен царевичен сироп, защото може да увеличи пикочната киселина.
Ако имате нужда от сладко, изберете пресни плодове. Докато някои имат големи количества естествена захар, те съдържат и други жизненоважни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.
Алкохолът е забранен при подагра
Бирата съдържа пурини, а бирената мая е с особено високо съдържание. Проучванията показват, че пиенето на бира по време на пристъп на подагра може значително да увеличи интензивността на симптомите.
Въпреки че другите алкохолни напитки не съдържат много пурини, могат да увеличат производството на пурини в тялото. Това от своя страна води до по-високи нива на пикочна киселина. Прекомерната употреба на алкохол (повече от две напитки на ден за мъже или едно питие на ден за жени) може да увеличи риска от пристъп на подагра.
Зеленчуци при подагра
Някои зеленчуци са богати на пурини. Сред тях са аспержи, карфиол и спанак. Проучванията обаче не показват, че зеленчуците с високо съдържание на пурини са свързани с високи нива на пикочна киселина или с увеличаване на пристъпите на подагра. Всъщност зеленчуците, включително тези с големи количества пурини, могат дори да намалят риска от подагра.