Както при всяка болест, така и при диабета освен лекарствата, които приемаме, благоприятен ефект могат да окажат и диетите. Трябва да знаем как някои храни влияят върху нивото на инсулина и кои храни имат способността да намаляват нивата на кръвната захар. Знаейки тези неща, можем да се справим по-лесно с болестта.
Когато имаме диабет, трябва да се храним умерено, за да "държим" кръвната захар в здравословни нива. Както при всяка една диета обаче, независимо дали е за отслабване или за болест, задължителна е консултацията с лекар.
А ето и кои храни могат да намалят инсулина и да поддържат нормални нива на кръвната захар:
Храни, които се препоръчват при диабет
1. Зеленчуци
Както знаем, в почти всяка диета, независимо дали е за сваляне на килограми или за някоя болест, зеленчуците са препоръчителни. Те се препоръчват и за хора, които страдат от диабет. Съществуват два основни вида зеленчуци - такива, които съдържат скорбяла, и такива, които са без скорбяла. Тези, които я съдържат, съдържат и голямо количество въглехидрати.
Въглехидратите повишават нивата на кръвната захар. Според Американската диабетна асоциация, трябва да се ядат минимум от 3 до 5 порции зеленчуци, които не съдържат скорбяла, като едната част от тях трябва да бъдат варени, а другата част сурови. Зеленчуци без скорбяла са моркови, бобови кълнове, краставици, зеле, зелени салати като рукола, спанак и маруля. Ако няма да хапвате сурови зеленчуци, а такива, които са замразени, е най-добре да ги приготвите печени или задушени, като добавените сол и мазнина са в минимални количества.
2. Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са по-добрият вариант, отколкото преработени или рафинирани такива. В пълнозърнестите храни се съдържа ендосперма, тоест цялата централна част на зърното, както и триците и зародиша му. За разлика от тях, в рафинираните се съдържа само ендоспермата, което значи, че те имат по-малка хранителна стойност. Значи също, че в пълнозърнестите храни има повече витамини и минерали, докато в преработените се съдържа скорбяла, която съдържа много малко хранителни вещества. Трябва да консумирате такива храни, в които се съдържат изцяло съставки с пълнозърнест произход. Такива са крекерите, пълнозърнестият хляб, пуканките, кафевият ориз, киноата, пълнозърнестият овес или овесени ядки, царевичното брашно и др. Също така може да добавите пълнозърнести продукти във вашата закуска или друга храна. Това ще помогне изключително много за поддържане на нормални нива на кръвната захар.
3. Здравословни мазнини
Доста често неправилното приемане на мазнини се свързва с лошо здраве. Има обаче такива мазнини, които могат да бъдат полезни за нашето здраве. Омега-3 е една от тях. Тя може да бъде набавена от консумацията на мазна риба. От друга страна, трансмазнините и наситените мазнини имат способността да увеличават нивото на вредния холестерол в тялото, а това води до сърдечно-съдови заболявания. Приемането на по-голямо количество здравословни мазнини може да намали вредния холестерол, както и да подобри значително здравето на нашето сърце и да поддържа нивата на кръвната захар. Богати на такива мазнини са авокадо, зехтин, ядки и семена, масло от рапица. Авокадото е много полезно за нашето здраве и е идеално като добавка към различни ястия. Заменете маслото със зехтин или кокосово масло.
4. Мазна риба
Този вид риби, като например сьомгата, съдържат солидни количества протеин и омега-3 мастни киселини. Протеинът играе много важна роля при хора с диабет, защото по никакъв начин не влияе на нивата на кръвната захар. Протеинът също така дава на тялото някои основни хранителни вещества, което помага на тялото да расте и да се възстановява по-добре. Страдащите от диабет задължително трябва да консумират такива риби най-малко един път в седмицата. За хора, които страдат от диабет тип 1, тези риби са добро решение, защото протеинът, съдържащ се в тях, помага за здравословно качване на тегло. Не мариновайте рибата в сладникави маринати и печете рибата на скара, не я пържете.
5. Какао
В какаото се съдържат доста хранителни вещества. То съдържа флавоноида епикатехин, който е много силен антиоксидант, който наред с всичките си други ползи има свойството и да поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници. Съществуват проучвания, които показват, че какаото има силата да забави развитието на диабет тип 2, както и да намали инсулиновата резистентност. Може да добавите какаото към вашата диета, като хапвате тъмен шоколад, но трябва да внимавате, защото може да повиши кръвната захар. По принцип тъмният шоколад съдържа по-малко захар от млечния, но когато го купувате, четете етикета, защото някои потребители му добавят повече захар.
6. Храни, които съдържат големи количества протеин
Както знаем, протеин се съдържа в месото, рибата и някои видове зеленчуци като ядки, боб и бобови растения. Проучвания показват, че протеинът влияе на нивата на кръвната захар. Други изследвания показват, че диета с повече протеинови храни значително намалява нивата на кръвната захар. Хората, имащи диабет, трябва да хапват повече протеинови храни, но и такива, в които има малко животински мазнини. Такива са риба, и по-точно сьомга, скумрия и риба тон, домашни птици, като пилета и пуйки, боб, бъбреци или черен дроб, леща, ядки и семена, соя и тофу.
Вредни храни при диабет
Както има храни, които са препоръчителни, така има и такива, които са забранени при диабет. До повишаване нивата на кръвната захар и инсулина водят следните храни и напитки:
- сладки и газирани напитки;
- сокове и спиртни напитки;
- бял ориз;
- преработени храни и печива, които съдържат трансмазнини;
- хляб и тестени изделия;
- зърнени закуски с добавена захар;
- кисели млека с добавена захар;
- мед и кленов сироп;
- ароматизирани и сладки кафе напитки;
- пържени картофи;
- сушени плодове.