Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Знаете ли за какво е полезно авокадото?

Знаете ли за какво е полезно авокадото?

Знаете ли за какво е полезно авокадото?

Съвременните теории за здравословно хранене съветват да се консумира редовно авокадо. Този необичаен плод, който често бива определян и като зеленчук, заради специфичния си вкус е питателен, здравословен, вкусен и истинска супер храна заради богатия си състав.

Полезен състав на авокадо

Независимо, че съдържа 170 килокалории на 100 грама плод, авокадото е полезно при диетично хранене за отслабване, защото има уникален състав.

Плодът съдържа протеини, витамини В, А, С, Е.

Полиненаситените мазнини в състава го правят подходяща храна при нужда от хранене с полезни мазнини.

От минералите калият е в най-добри количества, заради което надминава дори бананите. Един плод на ден осигурява 20 процента от нуждата на тялото от този елемент.

Есенциалните мазнини са необходими за всички процеси в организма и авокадото ги доставя на тялото. С това консумацията на плода се явява профилактика за опасни заболявания като инсулт, инфаркт, диабет, нервно изтощение, безсъние.

Ползи от консумацията на авокадо

Авокадото забързва метаболизма

Авокадото нормализира метаболитните процеси, прочиства тялото от токсини и отпадни продукти. Полезните мазнини от плода се натрупват в тялото и действат като антиоксиданти.

Знаете ли за какво е полезно авокадото?

Авокадото е полезно в борбата с наднорменото тегло

Съдържанието на калории в авокадото, което е доста умерено, позволява при консумацията на авокадо да се смъкват излишните килограми. Загубата на тегло се добавя към друга полза, от фибрите, които са около 30 процента от съдържанието на авокадото, и това ускорява метаболизма.

Авокадото помага срещу сърдечни заболявания

Авокадото е полезна супер храна, защото намалява нивата на холестерола, който води до инсулти след запушване на артериите. Според изследванията редовната консумация на 4-5 плода авокадо в седмицата ще намали с една четвърт опасността от сърдечни заболявания.

Ползи от авокадото за кулинарията

Авокадото значително подобрява вкуса на храната. Плодът се използва за много разнообразни рецепти. Той е подходящ не само за салати и прясна консумация, но и в рецепти с пилешко месо, яйца, солена сьомга и други. Може да се обработи термично и не губи вкусовите си качества. Филийка с авокадо, студени супи и богати салати с авокадо вече се предлагат в цял свят. Лесните разядки с авокадо пък са полезни, свежи и много вкусни.

Авокадо се консумира печено, пържено, на сос, добавя се към паста, бобови растения, говеждо месо и други.

Знаете ли за какво е полезно авокадото?

Помощ в усвояването на микроелементите

Маслата в плода на авокадото имат положителен ефект върху мастно разтворимите витамини. Витамините А, Д, Е се усвояват в присъствието на мазнини, които се намират в авокадото.

Това се отнася и до антиоксидантите. Различните елементи се усвояват до 15 пъти по-добре от организма.

Зрелите, тъмни плодове на авокадото задоволяват нуждата на тялото от витамини и антиоксиданти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest