Маслото от рапица се извлича чрез студено пресоване от семената на рапицата - растение от семейство Brassica. Този натурален продукт е известен с това, че съдържа малко растителни мазнини в сравнение с други подобни като слънчогледово масло и зехтин.
В резултат на студеното пресоване маслото се отстранява от семената без топлинна обработка и без химикали, което запазва полезните свойства на рапицата. Продуктът, който се получава обаче се променя след термична обработка и затова е най-полезен само в сурово състояние.
Масло от рапица не се прави от всяка суровина, а само от тези сортове, които не съдържат ерукова киселина.
Съдържание и полезни свойства на масло от рапица
Рапичното масло съдържа най-ниско ниво на наситени мастни киселини в сравнение с всички растителни мазнини. То е полезно, защото се отличава с богато съдържание на витамин Е, омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Първите две са незаменими и тялото ни трябва да си ги набавя от храната, поради което маслото от рапица се явява добър източник.
Съдържанието на витамин Е намалява нивата на лошия холестерол и подпомага имунната система. Действието на витамина върху косата, кожата и ноктите е добре известно, затова се съдържа в почти всички продукти за грижа за красотата.
То насърчава растежа на косата, овлажнява и омекотява косъма, предотвратява пърхота, намалява косопада, увеличава блясъка на косата лекува сухотата на скалпа и защитава косата. Маслото от рапица оказва благоприятно въздействие и върху кожата и косата, благодарение на съдържанието на витамин Е.
Студено пресованото рапично масло съдържа много растителни стероли. Те представляват мастноразтворими съединения, които присъстват в много зеленчуци, ядки и в рапицата. Структурата им е сходна с тази на холестерола, заради което те се конкурират с него за усвояване в кръвния поток. Човешкото тяло по-лесно усвоява растителните стероли, защото те блокират усвояването на холестерола. Това води до изхвърлянето на холестерола от тялото.
Други полезни съставки в маслото то рапица него са калций, витамини А, В, D, линолова киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина. Витамин F, който също е основен елемент в състава, е полезен за метаболизма на мазнините.
Нутриентите правят рапичното масло търсена кулинарна добавка във всяка една салата. Тя подпомага кръвообращението и работата на сърцето и се явява здравословна алтернатива на други мазнини.
Противопоказания и вреди на масло от рапица
Малкото наситени мазнини и високите дози на незаменимите мастни киселини са основни предимства на рапичното масло, но то има и противопоказания за употребата му. Вредно е при камъни в жлъчката, хепатит, диария и индивидуална непоносимост към растението.
Не бива да се употребява за термична обработка, защото губи полезните си свойства и става токсично.
При бременност и кърмене също не се препоръчва използване на този продукт.