Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Ферментирали храни: Защо са толкова полезни за храносмилането?

Ферментирали храни: Защо са толкова полезни за храносмилането?

Ферментирали храни

Ферментиралите храни са познати от стотици години като начин за съхранение на храната без помощта на замразяване, охлаждане или съвременно консервиране.

Ферментацията представлява процес на разграждане на органични вещества - зеленчуци, плодове, зърнени храни, риба, месо и млечни продукти. Това става чрез въвеждане на полезни дрожди или бактерии.

Ферментацията бива 3 основни вида:

- Млечнокисела ферментация - с дрожди и бактерии нишестето и захарите се превръщат в млечна киселина. Получените по този метод ферментирали храни съдържат живи бактерии. Такива са киселото зеле, хлябът, комбучата и кимчито.

- Ферментация с етилов алкохол - дрождите разграждат нишестето и захарите. Така се получават вино и бира. Не се съдържат живи бактерии - пробиотици.

- Ферментация с оцетна киселина - оцетът се използва за ферментация.

Полезните свойства на ферментиралите храни се дължат основно на пробиотиците, които се образуват при ферментацията, защото помагат за смилане на храната и насърчават добрия чревен микробиом.

Ползи за здравето от ферментиралите храни

Здрав стомах

Богатите на пробиотици ферментирали храни предлагат широк набор от ползи за здравето, основно това на червата. Те гарантират, че чревната микробиота процъфтява и е здрава и разнообразна. Те съдържат силни антиоксиданти с антидиабетни свойства, оптимизират баланса на червата, като осигуряват общото здраве, подавайки на тялото разнообразни хранителни вещества.

Консумацията на ферментирали храни има някои основни ползи като:

- Укрепване на имунитета - пробиотиците стимулират имунната система като я предупреждават за вредни бактерии, предизвиквайки реакция

- Помагат на храносмилането и усвояването на различни хранителни вещества - здравата храносмилателната система ефективно обработва храната и извлича от нея всички полезни вещества за тялото

- Детоксикират тялото - слабителният им ефект подпомага организма при освобождаването му от отпадните продукти

- Подобряват психичното здраве - червата и мозъка са в тясна връзка.Наличието на здрава и разнообразна микробиота има ключово значение за поддържане на връзката черва-мозък и това се отразява на общия тонус, тъй като серотонинът се произвежда в 90 процента в червата

- Защита от инфекции - ферментиралите храни са полезни при лечение на инфекциозни чревни разстройства. Те защитават и срещу хеликобактер пилори - инфекцията, която предизвиква няколко вида рак на стомаха.

Най-често използваните ферментирали храни у нас

Пробиотични храни

Ферментиралите храни и напитки, които се радват на най-голямо внимание у нас, са:

- Сезонно кисело зеле

- Кефир

- Зимнина от кисели краставички

- Кисело мляко

- Маслини

- Някои видове сирена

- Типичните за нашата кухня туршии

Всички правилно приготвени ферментирали храни са напълно безопасни за консумация и са лесен и вкусен начин за подобряване на здравето на храносмилателната система.

Ако страдате от стомашни неразположения, вижте как да подобрите храносмилането по натурален начин. И разберете кога водата затруднява храносмилането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest