Ябълката е чудесен плод с много ползи за тялото, но освен като храна той е суровина за приготвяне на ябълков оцет. Този продукт съдържа ябълков сок, в който са добавени мая и захар. Процесът, който протича в тази смес, се нарича ферментация и нейният резултат е превръщането на алкохола в оцетна киселина под действието на бактериите.
Ябълковият оцет се приема за тоник за здравето още от древността. Използва се като лек за болки в гърлото, разширени вени, за сваляне на температура с компреси и много други.
Различните изследвания показват, че наред с другите си ползи, ябълковият оцет помага за стопяване на подкожните мазнини и намаляване на теглото. Оцетната киселина има свойството да потиска натрупването на телесни мазнини и нарушения в метаболизма при състояние на затлъстяване.
Ябълковият оцет има свойството да потиска апетита и да намаля консумацията на калории. С експерименти е доказано, че 1-2 супени лъжици на ден ябълков оцет стимулират отслабването. Оцетът от ябълки намалява процента на телесните мазнини и най-вече премахва подкожните мазнини в областта на корема. Намалява и глицеридите в кръвта.
Добавянето на ябълков оцет към диетата трябва да се направи след внимателно обмисляне. Нужните 1-2 супени лъжици е добре да се разпределят на 2-3 дози на ден и да се пие преди хранене. Високите дози вече са вредни, защото рушат зъбния емайл. Началният прием трябва да бъде чаена лъжичка, която да покаже как организма приема ябълковия оцет.
Може да се добави оцета като подправка към супата, като салатен сос със зехтин. Може да се приготвят и различни напитка с ябълков оцет - топла вода с мед и ябълков оцет, ябълков оцет със зехтин и черен пипер, плодов коктейл с ябълков оцет. Може ябълковият оцет да се комбинира с кокосово мляко от тези, които не харесват острия му вкус.
Когато ябълковият оцет се приема с топла вода и мед, той се превръща в отличен детоксикатор, много необходим при топене на мазнините и прочистване на тялото. Целият организъм ще усети подобреното общо благосъстояние, наред с липсващите вече подкожни мазнини.
Вижте още: