Балсамовият оцет има висока хранителна стойност, съдържа минимално количество калории и е натурален продукт. Всъщност представлява гъста, тъмна и леко сладка течност с изключително богат вкус. Добре обогатява храната и е мощен антиоксидант за човешкото тяло.
Името му е известно от древни времена, използвали са го при различни заболявания. Произвежда се от определен вид грозде в Италия, а неговата консистенция е по-скоро като сироп.
След това го съхраняват в бъчви, където протича ферментация и узрява. Чудесен е за овкусяване на десерти и пикантни ястия, салати, а колкото по-стар е оцетът, толкова е по-скъп е той.
Има много ползи от балсамовия оцет, които ще изброим сега:
- намалява опасността от остеопороза;
- от сърдечно-съдови заболявани
- повишава имунната защита на организма;
- намалява риска от инфаркт;
- действа антиканцерогенно;
- намалява риска от появяване на болестта на Алцхаймер.
С малко калории и без мазнини, балсамовият оцет е добър съюзник в борбата с килограмите, като се включва в диетите. Също балсамовият оцет е много полезен за децата. Има антимикробно, антисептично и антиалергично действие.
Неоспорими ползи от балсамовия оцет
Когато готвим с балсамов оцет, е важно да отбележим някои важни неща:
- когато се подлага на термична обработка, той става все по-сладък, за разлика от неговата киселинност;
- не е подходящ за приготвяне на туршии, но пък е идеален за салати;
- ако прибавим малко балсамов оцет върху плодове със захар, те ще са още по-сладки.