В случай че сте любители на месните специалитети, то няма как да не сте пробвали руло Стефани. Предполага се, че името му идва от унгарската принцеса Стефания Белгийска, която направо го обожавала, но всъщност историята му е много по-древна.
За месно руло, макар и не с името руло Стефани, се споменава още в Древен Рим в кулинарната книга „Апиций“ и то през далечния 5 век. Приготвяло се с хляб, накиснат във вино, ароматни треви и кедрови ядки. Интересна комбинация, нали?
От времето на Древен Рим до днес рецептите на соленото руло са търпели безброй промени, като съществуват дори рецепти за вегетарианско руло. Не защото хората в далечните времена са били вегани или вегетарианци, а поради недостига на месо по време на двете Световни войни, както и на Голямата депресия, която освен САЩ засяга и Европа.
Днес можете да похапнете руло Стефани навсякъде по света в различни варианти и с различни имена. В Белгия то се нарича Pain de viande, в Австрия и Германия Faschierter Braten, а в Италия Polpettone. Така или иначе класическото руло Стефани е месно руло, което се приготвя от кайма и се пълни с яйца, кисели краставички и моркови.
В тези редове ще ви запознаем как се прави именно класическото руло Стефани стъпка по стъпка, за да видите, че макар и да изглежда много изискано, в приготовлението му няма нищо кой знае колко сложно.
1. Подобно на всяка друга рецепта, първата стъпка от изпълнението ѝ е да се снабдите с продуктите за направата ѝ. В нашия случай това е 1 кг кайма, яйца, моркови, кисели краставички и подправки, с които да подправите каймата;
2. Веднага ще ни попитате каква трябва да е каймата и какви подправки да добавите към нея. В някои рецепти каймата е телешка, но само с телешка кайма рулото ви ще стане по-сухо. По-добре е да се сдобиете с качествена кайма смес или дори сами да си я смелите, за да сте сигурни, че в нея няма излишни съставки;
3. След като разполагате вече с кайма, следва да я умесите и идва ред на подправките. Към нея пасват сол, черен пипер, ситно нарязан пресен лук и магданоз. Можете да добавите също така кимион и чубрица. Въпрос на вкус е;
4. За да бъде рулото ви по-сочно, е добре към каймата да добавите и 1- 2 филии стар хляб, които предварително сте накиснали в малко вода или прясно мляко. Раздробете го, добавете го към каймата, омесете всичко добре и оставете поне 1 час настрана, за да могат подправките да пуснат ароматите си;
5. Докато чакате да получите перфектно овкусена кайма, сварете 2-3 яйца и 2 моркова. Нарежете сварените моркови на ивички, а яйцата на четвъртинки. Отделете ги в чиния и към тях прибавете 2-3 кисели краставички, нарязани на ивички;
6. Намокрете обикновена кухненска кърпа, отцедете я и разстелете с влажни пръсти каймата под формата на правоъгълник с приблизителни размери ( размерите зависят от тавата, в която ще печете рулото) 22-24 Х 32- 34. Важното е каймата да е разстлана равномерно с дебелина около 1 см;
7. Започнете да нареждате в единия край на каймата яйцата, морковите и киселите краставички, като поставяте продуктите един върху друг, така че при навиване на рулото те да са падат в центъра му;
8. Започнете да навивате рулото, като по време на този процес го отделяте от кърпата;
9. Когато сте приключили с тази част прехвърлете готовото руло в тава, в която сте сложили хартия за печене или сте намазали тавата с мазнина. Добавете малко вода и печете в предварително загрята на 180 °C фурна за около 50 минути. По желание може в края на готвенето да поръсите с кашкавал;
10. Готовото руло Стефани се консумира, докато е топло с гарнитура по желание, но истинска класика е картофеното пюре и сос Бешамел. Да ви е вкусно!