Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Традиционна българска питка стъпка по стъпка

Традиционна българска питка стъпка по стъпка

Традиционна българска питка стъпка по стъпка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Имате рецептата за българска питка стъпка по стъпка, за да я приготвите точно и да стане перфектна"

Необходими продукти

  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • айран - 150 мл
  • мая - 42 г
  • вода - 100 мл хладка
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • сусам - за поръсване
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1 с.л. равна
  • краве масло - 40 г меко
  • шарена сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете водата в купа и в нея натрошете маята. Добавете захарта и 2 с.л. брашно. Оставете за десет минути настрани.

Сипете брашното в тава и направете кладенче. Добавете маята, айрана, яйцата, олиото и солта. Разбъркайте до получаване на тесто за питка.

Омесете тестото върху набрашнена повърхност, важно е да не е лепкаво. Намазнете с олио и завийте с кърпа за 40 мин. да втаса.

Разделете го на 6 топки и откъснете 1 по-малко, което ще бъде в средата. Разточете всяка топка на кръгла кора. Трябва да е голяма колкото чиния.

Редувайте ги, намазвайки първата топка с масло, втората със сметана. Подредете ги една върху друга като оставите последната кора ненамазана. Разточете ги заедно на кора с диаметър 30 см.

Изрежете 8 триъгълника, навийте ги на кифлички от широката час и подредете в тава 26 см, постлана с хартия за печене.

Оформете последната топка от вкусната питка на фитил, дълъг 40 см и широк 2 см. Навийте на руло и поставете по средата.

Оставете питката за повод да втаса още 20 мин. Намажете я с разбит жълтък и 1 с.л. олио. Поръсете със сусам.

Изпечете я за 40 мин. на 180 градуса. Щом е готова, намажете с масло и поръсете с шарена сол.

Традиционната българска питка стъпка по стъпка е страхотна и за празник и за делник!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: