Начин на приготвяне
Сипете водата в купа и в нея натрошете маята. Добавете захарта и 2 с.л. брашно. Оставете за десет минути настрани.
Сипете брашното в тава и направете кладенче. Добавете маята, айрана, яйцата, олиото и солта. Разбъркайте до получаване на тесто за питка.
Омесете тестото върху набрашнена повърхност, важно е да не е лепкаво. Намазнете с олио и завийте с кърпа за 40 мин. да втаса.
Разделете го на 6 топки и откъснете 1 по-малко, което ще бъде в средата. Разточете всяка топка на кръгла кора. Трябва да е голяма колкото чиния.
Редувайте ги, намазвайки първата топка с масло, втората със сметана. Подредете ги една върху друга като оставите последната кора ненамазана. Разточете ги заедно на кора с диаметър 30 см.
Изрежете 8 триъгълника, навийте ги на кифлички от широката час и подредете в тава 26 см, постлана с хартия за печене.
Оформете последната топка от вкусната питка на фитил, дълъг 40 см и широк 2 см. Навийте на руло и поставете по средата.
Оставете питката за повод да втаса още 20 мин. Намажете я с разбит жълтък и 1 с.л. олио. Поръсете със сусам.
Изпечете я за 40 мин. на 180 градуса. Щом е готова, намажете с масло и поръсете с шарена сол.
Традиционната българска питка стъпка по стъпка е страхотна и за празник и за делник!