Начин на приготвяне
1. Отделяме белтъците от жълтъците.
2. Разбиваме белтъците на сняг и ги оставяме настрани.
3. Сипваме захарта при жълтъците и разбиваме за 5 минути с миксер на максимална скорост.
4. Добавяме лимонената, кора, ванилията солта и бакпулвера към разбитите жълтъци и разбиваме за още 2 минути.
5. Сипваме белтъците към сместа с жълтъци и разбъркваме внимателно с шпатула.
6. Добавяме брашното към сместа и разбъркваме отново с шпатула до еднородна пухкава смес.
7. Изсипваме сместа в кръгла тава, която предварително сме покрили с хартия за печене.
8. Печем блата на 180 градуса 15 минути и го оставяме да се охлади.
9. Разрязваме блата през средата на две, за да получим два блата.
10. Кипваме водата и захарта в малка касерола и варим до сгъстяване - да остане на половината течност.
11. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията.
12. Поставяме единия блат на подложка и сиропираме равномерно с половината сироп.
13. Намазваме сиропирания блат с 2/3 от крема, отгоре поставяме втория блат, сиропираме го с останалия сироп и намазваме отгоре и отстрани лесната сметанова торта с останалия крем.
14. Украсяваме лесната торта стъпка по стъпка с пресни ягоди и прибираме в хладилника за една нощ.