Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанови Торти»Лесна Торта Стъпка по Стъпка

Лесна Торта Стъпка по Стъпка

Лесна Торта Стъпка по Стъпка
Снимка: Кристиан Александров
15/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Едва ли ще дочакате сутринта, за да опитате тази домашна сметанова торта с ягодки"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 5 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • банилия - 2 пакетчета
  • лимонена кора - 1/4 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • бакплуер - 1 ч.л.
  • За сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • За крема
  • сметана - 400 мл сладкарска
  • пудра захар - 1 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • ягоди - за украса или други плодове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Отделяме белтъците от жълтъците.

2. Разбиваме белтъците на сняг и ги оставяме настрани.

3. Сипваме захарта при жълтъците и разбиваме за 5 минути с миксер на максимална скорост.

4. Добавяме лимонената, кора, ванилията солта и бакпулвера към разбитите жълтъци и разбиваме за още 2 минути.

5. Сипваме белтъците към сместа с жълтъци и разбъркваме внимателно с шпатула.

6. Добавяме брашното към сместа и разбъркваме отново с шпатула до еднородна пухкава смес.

7. Изсипваме сместа в кръгла тава, която предварително сме покрили с хартия за печене.

8. Печем блата на 180 градуса 15 минути и го оставяме да се охлади.

9. Разрязваме блата през средата на две, за да получим два блата.

10. Кипваме водата и захарта в малка касерола и варим до сгъстяване - да остане на половината течност.

11. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията.

12. Поставяме единия блат на подложка и сиропираме равномерно с половината сироп.

13. Намазваме сиропирания блат с 2/3 от крема, отгоре поставяме втория блат, сиропираме го с останалия сироп и намазваме отгоре и отстрани лесната сметанова торта с останалия крем.

14. Украсяваме лесната торта стъпка по стъпка с пресни ягоди и прибираме в хладилника за една нощ.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: