Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб с квас стъпка по стъпка

Хляб с квас стъпка по стъпка

Хляб с квас стъпка по стъпка
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Следвайте дадените стъпки стриктно, за да се получи и вашият хляб толкова вкусен"

Необходими продукти

  • За кваса
  • брашно - 1300 г
  • вода - около 1300 мл
  • За омесване
  • квас - 100 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 300 мл - топла
  • брашно - 700 г
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Започваме с приготвянето на кваса. Сипваме 200 мл вода и 200 г брашно в порцеланова или стъклена купа. Разбъркваме и оставяме сместа непокрита за една нощ.

2. На следващия ден изхвърляме половината от сместа и добавяме нови 100 г брашно и 100 мл вода. Оставяме съда отново непокрит за една нощ.

3. Повтаряме отнемане от сместа и добавяне на брашно и вода още няколко дни, докато в сместа не се образуват мехурчета.

4. Прибираме и съхраняваме готовия квас в хладилника, най-добре в буркан, затворен с капачка, но с дупка за да диша.

5. За да запазите кваса за по-дълго време, веднъж в седмицата трябва да изваждате на стайна температура за и час отворен без капачка и пак да го прибирате в хладилника.

6. Омесване на хляба: Отделяме 100 г от кваса и го оставяме за 20 минути на стайна температура. След това смесваме 250 г от брашното, топлата вода, половината от солта и кваса и разбъркваме.

Оставяме за 3-4 часа на стайна температура. След това добавяме останалото брашно и останалата сол и омесваме гладко тесто.

Прехвърляме тестото в намазана с малко олио купа, покриваме с фолио и го оставяме за около 2 часа в топло помещение.

След това оформяме домашния хляб с квас, поставяме го в тава, покрита с хартия за печене и го оставяме за 1 час да престои.

7. Печене на хляба: загряваме фурната до 200 градуса и печем хляба за около 30 минути до леко кафеникава коричка.

Нека ви е вкусно с този хляб с квас стъпка по стъпка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: