Начин на приготвяне
Няма по- вкусен от домашния хляб с квас. Той се различава от хляба с мая по това, че съвсем леко накислява, а текстурата му е някак по- влажна и еластична. Коричката е винаги изскусително хрупкава и ароматна.
Няма точно време на приготвяне и абсолютно точни количества. В зависимост от вида брашно, който се използва, и самата сила на вашия квас, ще зависи както втасването, така и това колко хлябът ще бухне, а и колко ще бъде киселинността му. Когато тя е прекалена, това не е хубаво и означава, че квасът е превтасал.
Първото, което трябва да сторите, преди да се захванете с приготвянето на такъв вид хляб, е да подхраните вашия квас, за да бъде прясно освежен. Когато се навдигне, вече може да започвате и със следващите стъпки.
Пресейте си брашното в купа. Сипете водата и 80 грама шупнал квас и бъркайте, докато всички съставки се обединят в тесто. За по-лесно ползвайте уред за измесване, тъй като се иска доста работа с тестото.
Дори да има нужда от още брашно, на този първи етап не добавяйте. След около 10 минути месене с уреда оставете да почине 30-40 минути и отново премесете като вече добавите още брашно и солта.
Повторете това още два пъти и при последното месене оформете и сложете вашият хляб в тавичка.
Покрийте с чиста кърпа, така че да не опира в тестото.
Втасването ще отнеме от 3 до 8 часа, в зависимост от силата на кваса ви.
За да изпечете хляба, направете един или няколко прореза, поръсете с брашно и сложете в загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, после намалете температурата на 180 градуса за още около 30 минути или до златист загар. Ще познаете кога един хляб е добре изпечен, щом почукате по коричката му и той издава звук на кухо.
Преди да разрежете имайте търпение и оставете хлебчето да изстине напълно върху решетка, а може и за няколко минути да завиете в кърпа, за да поомекне леко, но не и да се задуши прекалено.
Насладете се на своя хляб с жив квас!