Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Оставете да шупне за 10 минути.
Смесете двата вида брашно, кимиона и солта и направете кладенче в средата. В него сипете шарлана и шупналата мая.
Омесете гладко тесто - нито твърдо, нито прекалено меко. Докато спре да лепне поръсвайте по малко царевично брашно.
Застелете тавичката на фурната с пласт хартия за печене и поръсете със царевичен грис.
Сложете върху него тестото и с обилно намазнени ръце упражнявайте лек натиск от центъра към краищата. По този начин оформете кръгъл плосък хляб, чийто бордове са по-дебели. С пръсти или длан притиснете в кръг на 1-2 см от борда, за да се образува вдлъбнатина и по-малък пръстен вътре. В него пак с притискане (без да разрязвате) направете квадрати или ромбове.
Оставете хляба за 1 час в топло помещение, за да втаса. Покрийте го с чиста кърпа или по възможност с голям похлупак, за да не хваща коричка и се дехидратира. Аз използвам капака на форма за съхранение на торти.
Втасалият турски царевичен хляб намажете с разбития с каймака жълтък и поръсете със сусам. По желание може да поръсите и с още кимион на зърна и царевичен грис за хрупкава коричка.
Печете турския хляб на 190 градуса докато почервенее. Добър апетит!
Вижте също как да си направите турски бюрек или любимите турски базлами.