Начин на приготвяне
Мекичка и пухкава памук погача, ето как да я приготвите.
В чаша с топла вода се натрошава маята, добавя се 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да бухне за 10-15 минути.
Сипва се брашно в тавичка и оформяме кладенче. В топлото прясно мляко се разбърква солта, останалите 2 с.л. захар и сипваме в брашното. Прибавя се олио, активираната мая и се разбърква с вилица.
Загребва се от брашното и бъркаме, докато това стане невъзможно, тогава тестото се поставя на плота, поръсен с брашно, и месим, докато се получи средно меко тесто, дори леко лепне.
Намазва се найлонова торбичка с олио, тестото отгоре също се намазва с олио и връзваме в торбата, без да оставяме въздух, но да има достатъчно място да втаса за 1 час.
Готовото тесто се разделя на 2 части. Всяка се точи на правоъгълна кора. С нож за пици се нарязва на дълги триъгълници 8 броя. Навиват се кифлички от широката част към върха.
Втората топка тесто се оформя по същия начин. В малка тавичка 24 см, намазана с олио и поръсена с брашно, или по-добре върху хартия за печене се нареждат кифличките, започваме от средата и останалите се нареждат край нея.
Оставяме да втаса, докато напълни тавата. Намазва се с разбит жълтък и прясно мляко. Печем домашната питка в загрята фурна 170°C около 30 минути, като след 20 минута се покрива с алуминево фолио.
Изваждаме от тавата памук погача за начинаещи, намазва се с парче масло и е готова за хапване!
Добър апетит!
Коментари