Начин на приготвяне
1. Натрошете маята в леко затопленото прясно мляко. Сложете захарта и няколко лъжици от брашното и хубаво разбъркайте на рядка кашичка. Покрийте съда с кърпа и оставете маята да шупне за около 10 минутки.
2. Пресейте брашното в купа, смесете със солта и в центъра направете кладенче. В него сипете 65 г от яйцето - разбито, а остатъка от него заделете за намазване накрая.
Сложете олиото, киселото мляко и шупналата мая.
3. Замесете гладко и еластично тесто, като в процеса на месене добавите и маслото. Оставете тестото да втаса до удвояване на обема му за около час. Добре е да е в голяма купа, завита със стреч фолио и кърпа.
4. Сложете втасалото тесто върху намазнен плот и разделете на 6 равни части. Всяка разточете на кръгла, тънка кора, мажете с масло и полагайте една върху друга.
5. Може да оформите вашата погача по начина, който сте свикнали, или по следният, който ви предлагам:
Изрежете в кръг краищата на корите на около 1/2 см. Навийте ги като роза, без да се стараете да постигате съвършена форма.
Полученият кръг от наложени кори сложете в тава с диаметър 26-27 см. В центъра изрежете 4 кръстосани линии по начина, по който рисувате снежинка, а дължината им да е поне 8 см. В центъра на всеки получен триъгълник цепнете и мушнете върха през процепа, изваждайки го от другата страна и подпъхвайки под основата, за да се задържи. Това е стандартният начин за направа на така наречените листенца.
Останалият празен кръг в средата запълнете с първоначално оформената роза.
6. Оставете погачата да втаса още веднъж, докато удвои обема си и бухне.
7. Намажете с остатъка от разбитото яйце, смесено с малко мляко и олио.
Печете на 180 градуса до почервеняване.
8. Готовата памук погача с прясно и кисело мляко хапвайте топла или изстинала - невероятно ароматна, мека и пухкава като памук.
*За перфектни резултати ползвайте хубаво брашно с високо съдържание на глутен и по възможност от твърда пшеница. В зависимост от вида на брашното може да се наложи да добавите повече от него или да трябва да увеличите малко течността, за да получите меко и еластично тесто- гаранция за пухкава като памук погача.