Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Памук погача с извара и кашкавал

Памук погача с извара и кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
477917k
Памук погача с извара и кашкавал
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"И за празник, и за делник, пригответе си памук погачата с извара и кашкавал"

Необходими продукти

  • брашно - 400 г + допълнително
  • мая - 15 г прясна
  • краве масло - 50 г разтопено
  • прясно мляко - 250 мл
  • кашкавал - 200 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • заквасена сметана - 40 г
  • извара - 2 с.л. кашкавалена
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете прясното мляко в тенджера, затоплете го и сипете в него маята и захарта. Добавете 150 г брашно и направете каша. Завийте я с кърпа и оставете да си почине около 15 минути.

Другото брашно пресейте в купа и направете дупка в средата, в която трябва да изсипете маята, солта, заквасената сметана и кашкавалената извара.

Замесете тесто, добавяйки масло и заделяйки малко за намазване. Поръсете си брашно колкото е необходимо, за да постигнете консистенцията на меко, еластично тесто, което да не лепне.

Направете топка и я сложете в намазнена купа за 40 мин., покрита с кърпа.

След като тестото втаса, разточете го на тънка кора, намажете с масло и поръсете с кашкавал. Завийте на руло и внимателно го разточете.

Нарежете тестото за памук погачата на ленти, дебели два пръста. Всяка завържете на възел и подредете в тава за печене с хартия (22 см).

Оставете за час да втаса. Намажете вашата погача със жълтък, размит с малко вода. Печете за 35 минути на 180-градусова фурна.

Когато е готова, оставете памук погачата с извара и кашкавал да изстине на решетка и поднесете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: