Начин на приготвяне
Сипете прясното мляко в тенджера, затоплете го и сипете в него маята и захарта. Добавете 150 г брашно и направете каша. Завийте я с кърпа и оставете да си почине около 15 минути.
Другото брашно пресейте в купа и направете дупка в средата, в която трябва да изсипете маята, солта, заквасената сметана и кашкавалената извара.
Замесете тесто, добавяйки масло и заделяйки малко за намазване. Поръсете си брашно колкото е необходимо, за да постигнете консистенцията на меко, еластично тесто, което да не лепне.
Направете топка и я сложете в намазнена купа за 40 мин., покрита с кърпа.
След като тестото втаса, разточете го на тънка кора, намажете с масло и поръсете с кашкавал. Завийте на руло и внимателно го разточете.
Нарежете тестото за памук погачата на ленти, дебели два пръста. Всяка завържете на възел и подредете в тава за печене с хартия (22 см).
Оставете за час да втаса. Намажете вашата погача със жълтък, размит с малко вода. Печете за 35 минути на 180-градусова фурна.
Когато е готова, оставете памук погачата с извара и кашкавал да изстине на решетка и поднесете.