Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Памук погача с тесто в хлебопекарна

Памук погача с тесто в хлебопекарна

Памук погача с тесто в хлебопекарна
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Понякога на човек му е нужно само любов и ... малко домашна питка"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 120 мл
  • вода - 120 мл
  • олио - 120 мл
  • захар - 3 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 50 грама за разточване и оформяне
  • мая - 7 грама суха (1 пак)
  • брашно - 450 грама, от които оставяме малко за разточване
  • жълтъци - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за малка погача, за която е необходима кръгла форма с падащ ринг.

Смесете съставките в хлебопекарната, следвайки последователността - първо всички течни продукти, след това захарта и солта (добре размесени в брашното), течни съставки и накрая маята. След замесване, оставете тестото да втаса.

Готовото тесто разточете и оформете по избор. Това, което аз направих, е да оставя малка част от тестото за център, а останалото разточих на кора с дебелина около 0.5 см. Намазах обилно с масло и навих на руло.

След това ви съветвам да го поставите върху кръг от хартия за печене, който е с диаметъра на тавата, в която ще се приготвя погачата.

Разрежете рулото на резени с дебелина около 1 см, но без да стигате до края. През един прехвърлете резените от другата страна, а тези, които са останали в същата страна - завийте на дясно. Така ще се получи нещо като венец.

От останалото тесто оформете розички за вътрешността и/или кифлички. За целта отново разточете тестото, намазнете го и нарежете на еднакви триъгълници, които навийте.

Оставете погачата да втаса до удвояване на обема. Намажете я с жълтък и печете в загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка.

Готовата питка завийте за кратко в кърпа, за да се задуши и омекне.

Памук погачата с тесто в хлебопекарна е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: