Начин на приготвяне
Продуктите са за малка погача, за която е необходима кръгла форма с падащ ринг.
Смесете съставките в хлебопекарната, следвайки последователността - първо всички течни продукти, след това захарта и солта (добре размесени в брашното), течни съставки и накрая маята. След замесване, оставете тестото да втаса.
Готовото тесто разточете и оформете по избор. Това, което аз направих, е да оставя малка част от тестото за център, а останалото разточих на кора с дебелина около 0.5 см. Намазах обилно с масло и навих на руло.
След това ви съветвам да го поставите върху кръг от хартия за печене, който е с диаметъра на тавата, в която ще се приготвя погачата.
Разрежете рулото на резени с дебелина около 1 см, но без да стигате до края. През един прехвърлете резените от другата страна, а тези, които са останали в същата страна - завийте на дясно. Така ще се получи нещо като венец.
От останалото тесто оформете розички за вътрешността и/или кифлички. За целта отново разточете тестото, намазнете го и нарежете на еднакви триъгълници, които навийте.
Оставете погачата да втаса до удвояване на обема. Намажете я с жълтък и печете в загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка.
Готовата питка завийте за кратко в кърпа, за да се задуши и омекне.
Памук погачата с тесто в хлебопекарна е много вкусна.