Начин на приготвяне
1. Започваме с приготвянето на кваса. Сипваме 200 мл вода и 200 г брашно в порцеланова или стъклена купа. Разбъркваме и оставяме сместа непокрита за една нощ.
2. На следващия ден изхвърляме половината от сместа и добавяме нови 100 г брашно и 100 мл вода. Оставяме съда отново непокрит за една нощ.
3. Повтаряме отнемане от сместа и добавяне на брашно и вода още няколко дни, докато в сместа не се образуват мехурчета.
4. Прибираме и съхраняваме готовия квас в хладилника, най-добре в буркан, затворен с капачка, но с дупка за да диша.
5. За да запазите кваса за по-дълго време, веднъж в седмицата трябва да изваждате на стайна температура за и час отворен без капачка и пак да го прибирате в хладилника.
6. Омесване на хляба: Отделяме 100 г от кваса и го оставяме за 20 минути на стайна температура. След това смесваме 250 г от брашното, топлата вода, половината от солта и кваса и разбъркваме.
Оставяме за 3-4 часа на стайна температура. След това добавяме останалото брашно и останалата сол и омесваме гладко тесто.
Прехвърляме тестото в намазана с малко олио купа, покриваме с фолио и го оставяме за около 2 часа в топло помещение.
След това оформяме домашния хляб с квас, поставяме го в тава, покрита с хартия за печене и го оставяме за 1 час да престои.
7. Печене на хляба: загряваме фурната до 200 градуса и печем хляба за около 30 минути до леко кафеникава коричка.
Нека ви е вкусно с този хляб с квас стъпка по стъпка.