Начин на приготвяне
Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се направо в тавата за готвене, в която сме загрели олио и ги запържваме.
Когато омекнат, се прибавя каймата. Бърка се, докато стане на трохи и побелее.
Тогава се добавят нарязаните на кубчета картофи. Мусаката се овкусява със сол, червен, черен пипер и чубрица.
Слагат се пасираните домати, половин чаена чаша вода, българското ястие се разбърква и слага да се пече във фурната на 200 градуса за половин час.
През това време се приготвя заливката за мусаката, като в купа се разбиват яйцата заедно с киселото мляко и содата.
Почти готовата мусака се залива с приготвената заливка и се връща във фурната, да се запече до приятен загар.
Най-вкусната българска мусака се сервира с лъжица-две хубаво кисело мляко.
Ако обичате мусака, вижте и тази рецепта за традиционна българска мусака.