Начин на приготвяне
Лукът, морковите и чушкатасе почистват нарязват и запържват в сгорещеното олио.
Картофите се измиват добре, без да се белят, нарязват на средно големи парчета и се добавят към омекналите зеленчуци.
Всичко се разбърква на няколко пъти, след което в тенджерата се сипва вода, колкото да покрие картофите.
Яхнията с картофи се готви на умерена температура и след около десет минути се прибавят солта, червеният пипер, пасираните домати, нарязаните на дребно пресен джоджен и копър.
Когато картофите се сварят, ястието с пресни картофи се уплътнява с пълна лъжица брашно, разтворено във вода или с намачкани на пюре два картофа.
Сервират се поръсени с нарязан пресен магданоз най-вкусната картофена яхния.