Начин на приготвяне
Загряваме в тенджера 3-4 с.л. слънчогледово олио и задушаваме вътре скълцания лук, а след 1-2 минути слагаме нарязан морков и грах.
Щом отделилата се вода се поизпари, прибавяме доматите от консерва, риган и червен пипер.
Наливаме вода, колкото течността да покрие продуктите в тенджерата, и оставяме да къкри на огъня.
Прибавяме към постната гозбица чесън с люспата и продължаваме да готвим на умерен огън, докато всички продукти омекнат добре.
Към края разтваряме 1 с.л. брашно в малко вода (да стане като кашичка) и прибавяме в нашата яхнийка.
Разбъркваме и оставяме да се готви още 2-3 минути.
Поднасяме постния грах със скълцан магданоз и чесънче.
Най-вкусната грах яхния може да сервираме с любимо хлебче.