Кюфтенца от киноа на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
477917k
Кюфтенца от киноа на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Кюфтенцата от киноа могат да бъдат както предястие, така и основно, просто изберете с какво ще гарнирате и ги поднесете топли, топли"

Необходими продукти

  • киноа - 100 г
  • лук - 100 г
  • моркови - 140 г
  • галета - 6 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кашкавал - 4 с.л. настърган
  • риган - 2 щипки
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 2 с.л. + за поръсване
  • краве масло - 2 с.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте киноата в цедка под течаща вода. Сложете в тенджерка, заедно с кората от лимон и обелените скилидки чесън. Залейте с вода и сварете за 10-12 минути или докато прецените, че е готова.

2. Отцедете от водата и оставете в цедката да изстива. Махнете лимоновите корички, а чесъна смачкайте на паста.

3. Нарежете на ситно лука. Използвайте бял, сладък сорт, може и лук шалот.

Моркова настържете на фино ренде.

4. Загрейте маслото и зехтина на умерен огън и запържете до омекване зеленчуците. Оставете и тях да изстинат.

5. В купа смесете киноата с лука, моркова, яйцата, галетата, настъргания кашкавал, пресованите сварени скилидки чесън, ригана, черен пипер и сол.

6. Оформете кюфтенца от киноа, подредете в намазнена тавичка и поръсете с още зехтин. (Ако сместа ви е рядка, добавете още галета)

7. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато почервенеят безмесните кюфтенца и поднесете топли, като мезе или основно ястие с предпочитана от вас гарнитура или сос.

Добър апетит с Кюфтенца от киноа на фурна!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: