Начин на приготвяне
1. Измийте киноата в цедка под течаща вода. Сложете в тенджерка, заедно с кората от лимон и обелените скилидки чесън. Залейте с вода и сварете за 10-12 минути или докато прецените, че е готова.
2. Отцедете от водата и оставете в цедката да изстива. Махнете лимоновите корички, а чесъна смачкайте на паста.
3. Нарежете на ситно лука. Използвайте бял, сладък сорт, може и лук шалот.
Моркова настържете на фино ренде.
4. Загрейте маслото и зехтина на умерен огън и запържете до омекване зеленчуците. Оставете и тях да изстинат.
5. В купа смесете киноата с лука, моркова, яйцата, галетата, настъргания кашкавал, пресованите сварени скилидки чесън, ригана, черен пипер и сол.
6. Оформете кюфтенца от киноа, подредете в намазнена тавичка и поръсете с още зехтин. (Ако сместа ви е рядка, добавете още галета)
7. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато почервенеят безмесните кюфтенца и поднесете топли, като мезе или основно ястие с предпочитана от вас гарнитура или сос.
Добър апетит с Кюфтенца от киноа на фурна!