Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Леки кюфтенца от киноа, яйца и тиквички

Леки кюфтенца от киноа, яйца и тиквички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Леки кюфтенца от киноа, яйца и тиквички
Снимка: Анонимен
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Всичко даваме за едни тиквени кюфтенца като тези"

Необходими продукти

  • киноа - 60 грама
  • тиквички - 200 грама
  • гауда - 50 г (или зряла моцарела, ементал или кашкавал)
  • галета - 65 грама + за овалване
  • яйца - 1 XL размер
  • магданоз - 3 стръка
  • сол - на вкус
  • зехтин - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте киноата, за да не горчи. Отцедете добре и я запечете в тиган на умерен огън. Щом се разнесе приятен ядков аромат, махнете я от огъня и залейте с вода.

Сварете киноата за 10-12 минути, отцедете излишната течност и я оставете настрани да се охлажда.

Тиквичката настържете, посолете и оставете да си пусне водата. Много добре я изстискайте и прибавете към сварената киноа. Прибавете яйцето, галетата, настърганата гауда, нарязания магданоз и сол на вкус.

Разбъркайте до получаване на хомогенна смес, която е гъста. Започнете да оформяйте кюфтенца, добавете още галета, ако трябва.

Оформете зеленчуковите кюфтета, леко ги сплескайте и оваляйте в галета. Наредете ги в тава с хартия за печене, поръсете със зехтин и сложете в загрята на 200 градуса фурна.

Печете до получаване на хубав загар и поднесете с любим сос.

Леките кюфтенца от киноа, яйца и тиквички са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: