Начин на приготвяне
Измийте киноата, за да не горчи. Отцедете добре и я запечете в тиган на умерен огън. Щом се разнесе приятен ядков аромат, махнете я от огъня и залейте с вода.
Сварете киноата за 10-12 минути, отцедете излишната течност и я оставете настрани да се охлажда.
Тиквичката настържете, посолете и оставете да си пусне водата. Много добре я изстискайте и прибавете към сварената киноа. Прибавете яйцето, галетата, настърганата гауда, нарязания магданоз и сол на вкус.
Разбъркайте до получаване на хомогенна смес, която е гъста. Започнете да оформяйте кюфтенца, добавете още галета, ако трябва.
Оформете зеленчуковите кюфтета, леко ги сплескайте и оваляйте в галета. Наредете ги в тава с хартия за печене, поръсете със зехтин и сложете в загрята на 200 градуса фурна.
Печете до получаване на хубав загар и поднесете с любим сос.
Леките кюфтенца от киноа, яйца и тиквички са готови.