Edin.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Най-вкусната българска мусака

Най-вкусната българска мусака

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
21333k190
Най-вкусната българска мусака
Снимка: Албена Асенова
2 / 2
29/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Най-вкусната българска мусака се сервира с лъжица-две хубаво кисело мляко."

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • олио - 6 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 400 г
  • картофи - 600 г
  • домати - 1/2 ч.ч. от консерва
  • сол
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко 1 кофичка
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се направо в тавата за готвене, в която сме загрели олио и ги запържваме.

Когато омекнат, се прибавя каймата. Бърка се, докато стане на трохи и побелее.

Тогава се добавят нарязаните на кубчета картофи. Мусаката се овкусява със сол, червен, черен пипер и чубрица.

Слагат се пасираните домати, половин чаена чаша вода, българското ястие се разбърква и слага да се пече във фурната на 200 градуса за половин час.

През това време се приготвя заливката за мусаката, като в купа се разбиват яйцата заедно с киселото мляко и содата.

Почти готовата мусака се залива с приготвената заливка и се връща във фурната, да се запече до приятен загар.

Най-вкусната българска мусака се сервира с лъжица-две хубаво кисело мляко.

Ако обичате мусака, вижте и тази рецепта за традиционна българска мусака.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: