Начин на приготвяне
Първо пригответе тестото за украсата - замесете го от предишния ден.
От посочените съставки направете тестото и го увийте във фолио за свежо съхранение, приберете в хладилник за един ден.
След това направете розите и листенцата и ги сложете пак в хладилника, но не ги покривайте - оставете да изстинат хубаво за 12 часа. Може да ги оцветите в характерните цветове или да оставите така - изборът е ваш.
Пристъпете към приготвянето на сватбената питка. Пресейте брашното в достатъчно голям съд и добавете маята и солта. Разбъркайте и оформете кладенче в средата. Вътре сипете разбитите яйца с топлата вода и меда. Добавете омекналото масло и постепенно замесете меко тесто.
Намазнете купа с олио, сложете тестото вътре и го покрийте със стреч фолио. Оставете на топло, за да втаса и удвои обема си.
Премесете вече втасалото тесто и вземете 300 грама от него. Оформете фитил с дължина обиколката на стените на тавата за печене (24 см). Предварително намазнете тавата.
Сложете фитила около вътрешната страна на стените и с помощта на ножица го нарежете през равни интервали.
От останалото тесто оформете топка и я сложете в средата на тавата. Наредете розите в средата, както и в разрезите на обръча.
Намажете питката с разбития жълтък, като избягвате украсата. Оставете я да втаса на топло за час.
Загрейте фурната на 180 градуса и я изпечете до готовност.
Оставете готовата питка в изключената фурна и я покрийте с кърпа. След 10 минути я извадете и поставете върху решетка, за да се охлади хубаво.
Пухкавата сватбена питка по селски е готова.