Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Пухкава сватбена питка по селски

Пухкава сватбена питка по селски

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Пухкава сватбена питка по селски
Снимка: Мария Симова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
1
"Красива, пухкава и традиционна - това е идеалната сватбена питка"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 750 грама
  • яйца - 2 броя
  • сол - 1 равна с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • масло - 75 грама меко
  • вода - 200 мл топла
  • суха мая - 1 пакет (7 грама)
  • за украсата
  • брашно - 250 грама
  • масло - 50 грама
  • сол - 5 грама
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе тестото за украсата - замесете го от предишния ден.

От посочените съставки направете тестото и го увийте във фолио за свежо съхранение, приберете в хладилник за един ден.

След това направете розите и листенцата и ги сложете пак в хладилника, но не ги покривайте - оставете да изстинат хубаво за 12 часа. Може да ги оцветите в характерните цветове или да оставите така - изборът е ваш.

Пристъпете към приготвянето на сватбената питка. Пресейте брашното в достатъчно голям съд и добавете маята и солта. Разбъркайте и оформете кладенче в средата. Вътре сипете разбитите яйца с топлата вода и меда. Добавете омекналото масло и постепенно замесете меко тесто.

Намазнете купа с олио, сложете тестото вътре и го покрийте със стреч фолио. Оставете на топло, за да втаса и удвои обема си.

Премесете вече втасалото тесто и вземете 300 грама от него. Оформете фитил с дължина обиколката на стените на тавата за печене (24 см). Предварително намазнете тавата.

Сложете фитила около вътрешната страна на стените и с помощта на ножица го нарежете през равни интервали.

От останалото тесто оформете топка и я сложете в средата на тавата. Наредете розите в средата, както и в разрезите на обръча.

Намажете питката с разбития жълтък, като избягвате украсата. Оставете я да втаса на топло за час.

Загрейте фурната на 180 градуса и я изпечете до готовност.

Оставете готовата питка в изключената фурна и я покрийте с кърпа. След 10 минути я извадете и поставете върху решетка, за да се охлади хубаво.

Пухкавата сватбена питка по селски е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: