Начин на приготвяне
Добавете натрошената мая, захарта и 2 с.л. брашно в хладка вода и разбъркайте добре до получаване на кашичка.
Оставете я да шупне. През това време си изсипете брашното на плота и направете кладенче. В него изсипете активираната мая, разтопеното масло, яйцата, киселото мляко и солта - отделете един жълтък за намазване.
Замесете тесто, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втаса за около 40 минути.
За плънката в голяма купа натрошете сиренето и рендосайте кашкавала.
Разделете готовото тесто на 10 части. Разточете ги във форма на елипса и във всяка една в средата сложете от плънката.
Завийте ги, наредете ги в тава върху хартия за печене и ги оставете да си починат за 30 минути.
Намажете домашните рогчета отгоре с разбит с малко вода жълтък и ги сложете да се печат в предварително загрята на 180 °C до готовност.
Големите рогчета по селски са много вкусни.