Кето диетата добива все по-широка популярност през последните години. Нейният механизъм е да работи, като организмът не консумира почти никакви въглехидрати, а същевременно интензивно гори мазнини. По този начин кето режимът представлява ефективен и изключително полезен начин за сваляне на теглото.
В света на кетото днес съществуват стотици рецепти за изготвяне на здравословна алтернатива на най-любимите ястия.
В това число съществуват кето варианти и на любимите сосове, от които е и майонезата. Ето как да си приготвите вкусна кето майонеза.
За целта са ви необходими следните продукти:
- ¼ ч. л. сол
- 1 яйце
- 1 ч. л. дижонска горчица
- Около 240 мл. зехтин
- 2 ч.л. бял винен оцет
Снабдете се с висока и тясна купа, в която да разбиете яйцето. След това последователно прибавете горчицата, оцета и накрая солта. Следващата стъпка е да поставите пасатора на дъното на купата и да го включите.
Започвате да разбивате сместа плавно, като същевременно добавяте на тънка струя зехтина и паралелно не спирате да разбърквате. Най-долният слой в купата трябва да добие бял цвят и кремообразна структура, като след това започвате да повдигате пасатора нагоре. Сместа е готова, когато стане пухкава и достатъчно гъста.
След като приготвите майонезата, можете да я опитате и да я овкусите според вашите предпочитания. Обикновено за подправяне се използват сол, още дижонска горчица, лимонов сок или бял оцет.
Ако желаете да направите своята кето майонеза по-пикантна, то тогава трябва да добавите към рецептата доматено пюре и чили на прах.
Други варианти за кето майонеза са:
- Кето майонеза с италианска подправка;
- Кето майонеза с къри;
- Кето майонеза с ароматни подправки;
- Кето майонеза с краве масло;
- Кето майонеза с уасаби.
Приготвянето на кето майонезата отнема около 5 минути и е изключително подходяща за дресинг на месо, различни салати или като дип с хрупкави зеленчуци. В една порция от кето майонезата се съдържат около 0.1 г. нетни въглехидрати и общо 485 калории.