За родина на сладкото изкушение, подвизаващо се под името халва се сочат Индия и Централна Азия, но в наши дни тя е много разпространена във всички държави от Предна Азия, Югоизточна Европа и дори Северна Африка.
Няма как празници като Рамазан и Курбан да бъдат посрещнати без халва на масата, а споделянето ѝ със съседите е нещо абсолютно задължително.
Из нашите земи халвата също е добре познат деликатес и с нея са свързани също много народни традиции. Типичен пример е народният обичай „Хамкане“ по време на Сирни Заговезни, когато върху червен конец се връзва парче халва или сварено яйце, което се поставя на високо и децата трябва да се опитат да отхапят парче от него. А тъй като след Сирни Заговезни започват и Великденските пости, халвата започва трайно да присъства на нашата трапеза.
Има различни начини за приготвяне на халва, но обикновено тя се приготвя на основата на сусамов тахан и захар или мед и по желание към нея се добавят ядки. Също така халва може да се приготвя и от брашно (пшенично, оризово, царевично и др. ) и грис, като тази, приготвена от грис се нарича грис-халва.
Всеки, който е приготвял поне няколко пъти през живота си домашна халва, знае, че с нейните вкусови качества може доста да се експериментира. Към нея могат да се добавят орехи, шамфъстък, бадеми, сушени плодове, какао и какво ли още не. Предвид заглавието на статията ни обаче, ще предположим, че сте решили да приготвяте халва за първи път.
В този ред на мисли решихме да ви предложим два варианта за халва, като първият спада по-скоро към традиционната турска халва, която се приготвя предимно от тахан ( него също можете да си приготвите сами, но като за първи път по-добре си го закупете), а вторият е обикновената грис-халва.
Домашна тахан халва

За да си приготвите това турско лакомство трябва да разполагате с 1 ч.ч. тахан (сусамов или слънчогледов), 1 ч.ч. кафява захар ( в краен случай може да я замените с бяла), 1 шушулка ванилия ( може и ванилия на прах) и около ¼ ч.ч. вода.
В съд се слага таханът да се затопли до 50 градуса, като целта е той само да се загрее, но не и да е горещ на пипане.
В друг съд се изсипва захарта, водата и ванилията и се разтопяват на умерена температура до достигане на около 120 градуса. Можете да разпознаете приблизителната температура като пуснете капка от захарната смес в студена вода и видите, че от нея се оформя малко топче. Това означава че идва ред на тахана, който се добавя към водата и захарта и всичко това започва да се бърка неуморно в продължение на около 5 минути до пълно сгъстяване на халвата.
Когато всичко е готово, приготвената халва се изсипва в малка тава или чиния, застлани с хартия за печене. След като е достатъчно студена, за да бъде прибрана в хладилника, е добре да я приберете в него поне за 36 часа. При добре свършена от вас работа халвата би трябвало освен да е много вкусна, да стои и сякаш е „на конци“.
Домашна грис-халва
За да приготвите домашна грис-халва ви трябват 1 ч. ч. захар, 2 ч.ч. вода, 1 ½ ч.ч. грис и ½ ч.ч. мазнина.

От водата и захарта се приготвя захарен сироп, като всичко се сварява до кипене. Отделно в касерола или по-дълбок тиган се запържват до златисто гриста с мазнината. Разбърквайте ги много старателно, за да не се получат бучки. Към тях се добавя врящия захарен сироп и всичко се разбърква в продължение на 5-6 минути, като котлонът продължава да е включен на умерена степен.
Когато видите, че сместа е достатъчно гъста, я свалете от котлона и покрийте с дебела кърпа за около 15-20 минути. След това разровете леко с вилица халвата, похлупете отново до пълното ѝ изстиване и по желание приберете в хладилника. Поднесете я нарязана на квадратни форми, които сте поръсили с пудра захар и канела. Може да добавите и орехови ядки.
Тази по-обикновена и позната ни от детските години халва е не по-малко вкусна от турската, повярвайте ни!
Вижте как да приготвите грис халва с бадеми, бърза грис халва и грис халва в кексова форма.