Ципурата е една от най-предпочитаните продукти за вкусни ястия от риби в средиземноморската кухня, известна със своя фин, но изразителен вкус, деликатно месо и полезни хранителни свойства.
Тя е богата на омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, които я правят не само вкусна, но и изключително здравословна. Приготвянето на ципура може да бъде истинско кулинарно изкуство, ако знаете няколко основни техники и тънкости.
Ето кои са най-добрите методи за приготвяне на вкусна ципура, как да я подправим, какви гарнитури да изберем и как да постигнем перфектния баланс на вкусове:
Избор и подготовка на рибата
За да приготвите вкусна ципура, първата стъпка е да изберете прясна риба. Прясната ципура има блестящи люспи, ясни очи и лек морски аромат. Ако купувате рибата от пазара или рибния щанд в магазина, най-добре е да помолите продавача да я почисти, но ако трябва да го направите сами, процесът е сравнително лесен:
Почистване
С помощта на нож или специален инструмент отстранете люспите, като остъргвате от опашката към главата. След това направете разрез по корема и премахнете вътрешностите.
Измиване – изплакнете добре рибата под течаща студена вода, за да премахнете остатъците.
Подсушаване
С кухненска хартия внимателно подсушете рибата, за да може подправките да се абсорбират по-добре, а кожата да стане хрупкава при готвене.
Основни методи за приготвяне на ципура
Ципурата е универсална риба, която може да бъде приготвена по различни начини: лека ципура на скара, неустоими запечени ципури на фурна, ароматна ципура на тиган или дори на пара. Всеки метод има своите предимства и придава различен вкус на рибата.
Ципура на скара

Това е класическият начин за приготвяне на ципура, който запазва естествения ѝ вкус и придава опушени, хрупкави нотки.
Необходими продукти:
1 цяла ципура
2 с.л. зехтин
Сок от ½ лимон
Сол и черен пипер на вкус
2-3 стръка мащерка или розмарин
1-2 скилидки чесън, нарязани на филийки
Начин на приготвяне:
Разрежете рибата по дължина и я овкусете със сол, пипер и зехтин отвътре и отвън.
Поставете лимоновите резени, чесъна и билките в коремната кухина.
Загрейте скарата и я намазнете леко, за да не залепне рибата.
Печете ципурата по 5-6 минути на страна, докато кожата стане златиста и хрупкава.
Сервирайте с пресни зеленчуци или картофи.
Съвет:
Ако използвате дървени въглища, добавете клонка розмарин в огъня за допълнителен аромат.
Ципура във фурна с лимон и билки

Приготвянето на ципура във фурна е лесен и вкусен начин, който гарантира сочна и ароматна риба.
Необходими продукти:
1 цяла ципура
3 с.л. зехтин
Сок от 1 лимон
3 скилидки чесън, нарязани
1 глава червен лук, нарязан на шайби
5-6 чери домата
1 ч.л. сушен риган
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C.
Намажете рибата със зехтин, лимонов сок, сол и пипер.
Поставете я в тава върху хартия за печене, добавете лука, чесъна и чери доматите около нея.
Печете 25-30 минути, като периодично поливате рибата със собствения ѝ сос.
Поднесете вкусната ципура с гарнитура от свежа салата или печени картофи.
Съвет:
Може да добавите малко бяло вино в тавата за по-наситен вкус.
Ципура на тиган с масло и чесън

Ако искате бързо и вкусно ястие от ципура, тиганът е вашият най-добър приятел.
Необходими продукти:
2 филета ципура
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
2 скилидки чесън, нарязани
½ ч.л. лют пипер (по желание)
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган.
Овкусете рибата със сол и пипер.
Поставете филетата с кожата надолу и гответе 3-4 минути, докато станат златисти.
Добавете маслото, чесъна и лютия пипер, обърнете рибата и гответе още 2 минути.
Сервирайте с ориз или зеленчуково пюре чесновата ципура.
Съвет:
Не движете рибата в тигана, докато не стане хрупкава – така няма да залепне.
С какво да поднесем рибата?
Ципурата се комбинира перфектно с различни гарнитури и сосове:
Салати: Гръцка салата, рукола с пармезан, домати с босилек.
Зеленчукови гарнитури: Печени аспержи, картофи соте, гриловани тиквички.
Сосове: Лимоново-маслен сос, сос от кисело мляко и копър, песто.
Ако търсите още вдъхновения за приготвяне на тази риба, не пропускайте да изпробвате и другите ни апетитни рецепти с ципура.