Edin.bg»Статии»Вкусно»Как да приготвим вкусна ципура?

Как да приготвим вкусна ципура?

Вкусна ципура

Ципурата е една от най-предпочитаните продукти за вкусни ястия от риби в средиземноморската кухня, известна със своя фин, но изразителен вкус, деликатно месо и полезни хранителни свойства.

Тя е богата на омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, които я правят не само вкусна, но и изключително здравословна. Приготвянето на ципура може да бъде истинско кулинарно изкуство, ако знаете няколко основни техники и тънкости.

Ето кои са най-добрите методи за приготвяне на вкусна ципура, как да я подправим, какви гарнитури да изберем и как да постигнем перфектния баланс на вкусове:

Избор и подготовка на рибата

За да приготвите вкусна ципура, първата стъпка е да изберете прясна риба. Прясната ципура има блестящи люспи, ясни очи и лек морски аромат. Ако купувате рибата от пазара или рибния щанд в магазина, най-добре е да помолите продавача да я почисти, но ако трябва да го направите сами, процесът е сравнително лесен:

Почистване

С помощта на нож или специален инструмент отстранете люспите, като остъргвате от опашката към главата. След това направете разрез по корема и премахнете вътрешностите.

Измиване – изплакнете добре рибата под течаща студена вода, за да премахнете остатъците.

Подсушаване

С кухненска хартия внимателно подсушете рибата, за да може подправките да се абсорбират по-добре, а кожата да стане хрупкава при готвене.

Основни методи за приготвяне на ципура

Ципурата е универсална риба, която може да бъде приготвена по различни начини: лека ципура на скара, неустоими запечени ципури на фурна, ароматна ципура на тиган или дори на пара. Всеки метод има своите предимства и придава различен вкус на рибата.

Ципура на скара

Грилована ципура

Това е класическият начин за приготвяне на ципура, който запазва естествения ѝ вкус и придава опушени, хрупкави нотки.

Необходими продукти:

1 цяла ципура

2 с.л. зехтин

Сок от ½ лимон

Сол и черен пипер на вкус

2-3 стръка мащерка или розмарин

1-2 скилидки чесън, нарязани на филийки

Начин на приготвяне:

Разрежете рибата по дължина и я овкусете със сол, пипер и зехтин отвътре и отвън.

Поставете лимоновите резени, чесъна и билките в коремната кухина.

Загрейте скарата и я намазнете леко, за да не залепне рибата.

Печете ципурата по 5-6 минути на страна, докато кожата стане златиста и хрупкава.

Сервирайте с пресни зеленчуци или картофи.

Съвет:

Ако използвате дървени въглища, добавете клонка розмарин в огъня за допълнителен аромат.

Ципура във фурна с лимон и билки

Ципура на фурна

Приготвянето на ципура във фурна е лесен и вкусен начин, който гарантира сочна и ароматна риба.

Необходими продукти:

1 цяла ципура

3 с.л. зехтин

Сок от 1 лимон

3 скилидки чесън, нарязани

1 глава червен лук, нарязан на шайби

5-6 чери домата

1 ч.л. сушен риган

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C.

Намажете рибата със зехтин, лимонов сок, сол и пипер.

Поставете я в тава върху хартия за печене, добавете лука, чесъна и чери доматите около нея.

Печете 25-30 минути, като периодично поливате рибата със собствения ѝ сос.

Поднесете вкусната ципура с гарнитура от свежа салата или печени картофи.

Съвет:

Може да добавите малко бяло вино в тавата за по-наситен вкус.

Ципура на тиган с масло и чесън

Ципура

Ако искате бързо и вкусно ястие от ципура, тиганът е вашият най-добър приятел.

Необходими продукти:

2 филета ципура

2 с.л. зехтин

1 с.л. масло

2 скилидки чесън, нарязани

½ ч.л. лют пипер (по желание)

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган.

Овкусете рибата със сол и пипер.

Поставете филетата с кожата надолу и гответе 3-4 минути, докато станат златисти.

Добавете маслото, чесъна и лютия пипер, обърнете рибата и гответе още 2 минути.

Сервирайте с ориз или зеленчуково пюре чесновата ципура.

Съвет:

Не движете рибата в тигана, докато не стане хрупкава – така няма да залепне.

С какво да поднесем рибата?

Ципурата се комбинира перфектно с различни гарнитури и сосове:

Салати: Гръцка салата, рукола с пармезан, домати с босилек.

Зеленчукови гарнитури: Печени аспержи, картофи соте, гриловани тиквички.

Сосове: Лимоново-маслен сос, сос от кисело мляко и копър, песто.

Ако търсите още вдъхновения за приготвяне на тази риба, не пропускайте да изпробвате и другите ни апетитни рецепти с ципура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest