Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Статии»Вкусно»Как да си приготвим разядка от коприва с орехи?

Как да си приготвим разядка от коприва с орехи?

JuliyaJuliya
Новак
5271
Как да си приготвим разядка от коприва с орехи?

Хората отдавна са оценили полезните свойства на листата от коприва и науката ги потвърждава: тя съдържа 4 пъти повече витамин С от портокалите и лимоните и има повече каротин, отколкото в морковите. Въпреки че вкусът на коприва не е твърде ярък, по-скоро тревист, но тази супер здравословна зеленина може да се комбинира с всичко.

Орехите също са много полезни. Те съдържат много витамини и минерали. Орехите са много питателни и здравословни: имат седем пъти повече калории от говеждото месо и много повече витамин С от касиса и дори лимоните. Но трябва да спазвате мярката, за да не си причините здравословни проблеми.

Ето няколко идеи за разядка от коприва и орехи:

Разядка от коприва, орехи и крема сирене

Необходими продукти: 150 г листа от млада коприва, 125 г крема сирене, 1 скилидка чесън, 40 г орехи, 4-5 с.л. зехтин, 1 с.л. сок от лимон, джоджен, сол;

Начин на приготвяне: копривата се почиства, измива се и се попарва или се сварява за 5 минути. Отцежда се и се накълца на дребно. В купа се смесва крема сиренето, копривата, пресованият чесън, зехтинът, ситно нарязаният джоджен и счуканите орехи. Добавя се сок от лимон и се разбърква. Овкусява се със сол на вкус. Може да промените количеството на всички съставки на разядката по вашия вкус. Тази семпла разядка може да сервирате с препечен вкусен хляб или спагети.

Сос за паста от коприва

Песто от коприва с орехи

Необходими продукти: 200 г листа от млада коприва, 50 г копър, 1 скилидка чесън, 50 г твърдо сирене, 50 г орехи, олио или зехтин, сол, черен пипер;

Начин на приготвяне: в чашата на блендера се слагат и се смилат копривата, ситно нарязаният копър, пресованият чесън, сиренето и счуканите орехите. Постепенно се добавя олиото, докато се получи не много гъсто песто. Овкусява се със сол и пипер.

Разядка Пхали от коприва и орехи

Необходими продукти: 200 г коприва, 80 г орехи, 1 връзка магданоз, 1/2 връзка копър, 1/2 глава лук, 2-3 щипки уцхо сунели, 2 скилидки чесън, червен пипер, черен пипер, винен оцет, зърна от нар за украса;

Начин на приготвяне: копривата се почиства, измива се и се сварява за 5 минути. Всичките съставки се смилат с помощта на блендер. От сместа се оформят топчета като орех и всяко се украсява със зърно от нар. Ако обичате сирене, може да оваляте бейби моцарелки в сместа и да направите плато с тях.

Бейби моцарела с коприва

Разядките от коприва и орехи са много вкусни и здравословни. Те са идеални да си ги приготвите през пролетта. Копривата и орехите са богати на желязо и други микроелементи, които са нужни на нашето тяло, за да бъде здраво и в добра форма.

Вижте и други вкусни предложения с коприва, сред които:

- полезна чорба от коприва;

- селски кюфтенца от коприва;

- бабината яхния с коприва;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest