Постенето е временен период, когато хората се въздържат от консумирането на определени храни или напитки, като това често е свързано с религиозни, духовни или здравословни практики. Изключването на някои продукти може да затрудни създаването на определени рецепти.
Сладкишите и десертите са едно от най-пряко засегнатите видове рецепти, които пряко зависят от времето на постене. Постните продукти са всички храни, които изключват животински съставки или производни продукти като мляко и сирене.
Орехите са едни от най-полезните ядки, които намират широко приложение в приготвянето на различни сладки изкушения. С тях можете да приготвите и вкусни постни сладкиши.
Ето няколко идеи за постни сладкиши с орехи:
Постни орехови мъфини
Постните мъфини с орехи са едни от най-вкусните и лесни за приготвяне постни сладкиши.
За този постен сладкиш с орехи са ви необходими:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар или заместващ продукт
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1 ч.ч. растително мляко (например от бадеми или овес)
1/4 ч.ч. растително масло (кокосово или слънчогледово)
1 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок
1 ч.ч. смлени орехи (лешници, бадеми или орехи по избор)
Ванилов екстракт или аромат по вкус
Инструкции за приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C и пригответе форми за мъфини с хартиени формички или смазване с малко растително масло, за да не залепват. След това в голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта и канелата. В друга купа смесете растителното мляко, растителното масло, ябълковия оцет (или лимоновия сок) и ваниловия екстракт, ако използвате. Постепенно добавете сухите съставки към течните, като разбивате, докато се смесят.
Добавете смлените орехи и разбъркайте, за да се разпределят равномерно в тестото. Напълнете формите за мъфини с тестото до около 2/3 от тях. Изпечете за около 20-25 минути или докато мъфините станат златисти. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят преди да сервирате уханни мъфини с вкус на есен.
Орехов постен кейк
Още една идея за постен сладкиш с орехи е ореховият постен кейк. Той е лесен за приготвяне и изключително вкусен.
За ореховия постен кейк са ви необходими:
2 ч.ч. смлени орехи (може да използвате по избор - лешници, бадеми, орехи)
1 ч.ч. брашно от кестени или брашно от кафяв ориз
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кокосово масло (или друго растително масло)
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
Ванилов екстракт (по желание)
Щипка сол
Инструкции за приготвяне:
За този ретро орехов сладкиш загрейте фурната до 180°C и подгответе тава за печене, като я намажете с малко масло. В голяма купа смесете смлените орехи, брашното, захарта, бакпулвера, содата бикарбонат и щипката сол.
В друга купа разбийте яйцата добре. Добавете ваниловия екстракт и кокосовото масло. Продължавайки да бъркате, докато се смесят добре. Постепенно добавете сухите съставки към сместа с яйцата, като разбърквате, докато се получи хомогенно тесто.
Изсипете тестото за постния сладкиш в предварително приготвената тава за печене. Печете кейка в предварително загрята фурна за около 25-30 минути или докато кейкът стане златист и пухкав. Извадете топлия постен сладкиш от фурната и оставете да се охлади, преди да го сервирате.