Великден е един от най-светлите християнски празници. На него семейството се сплотява и празнува възкресението на Божия син. На такъв специален ден един от най-важните елементи е именно празничната трапеза. Затова дамите отделят прецизно внимание на всяко едно ястие и се стараят да го подготвят перфектно.
Едно от тези ястия са традиционните великденски сладки. Без тях празничната трапеза не е пълна, затова те се оказват задължителен елемент в нея. Празничните сладки обикновено отнемат доста време, за да бъдат приготвени, но ето една лесна рецепта, която да спести от времето, но не и от вкуса им:
За тези сладки трябва да си отделите само 2 часа, но предимството е, че можете да ги приготвите няколко дни преди Великден и тяхното престояване няма да повлияе на вкуса им. За рецептата трябва да си приготвите 1 ч.ч. захар, 1 яйце, 3 и ½ ч.ч. брашно, 1 и ½ ч.ч. мас и сладко по желание;
Как да приготвим сладки за Великден
- Първоначално трябва да разбиете маста заедно със захарта, докато сместа от тях не побелее. След това прибавяте яйцето и брашното и разбърквате отново. Следващата стъпка е замесването. Важно е да замесвате тестото постепенно, като го посипвате на порции с помощта на шприц.
- Предварително си подгответе тава, която да бъде суха. В нея сложете тестото, като използвате шприца, за да създадете формички. Можете да ги направите като розички, в средата на които да поставите сладкото, което сте избрали;
- Междувременно загрявате фурната на максималните възможни градуси – около 280-300. Когато е готова, можете да поставите тавата със сладките и да изчакате 10 минутки до тяхното пълно изпичане;
- Ако желаете да приготвите глазура вместо сладко, то трябва да си приготвите пудра захар и боя за сладки. За глазурата е необходимо само да ги разбиете добре. Първоначално трябва да изчакате готовите сладки да изстинат напълно и тогава посипвате глазурата върху тях;
- Друга идея за украса на сладките са шоколадови пръчици, разтопен шоколад, орехи, настърган лимон и др. Можете да развихрите своето въображение и да експериментирате с различна сладка глазура, с която да направите своите великденски сладки запомнящи се.
Вижте още как се правят перфектните:
- бадемови сладки;
- слепени сладки;
- шприц сладки.