Смокините предлагат разнообразие от вкусове и текстури в зависимост от тяхната зрялост и подготовка.
Сладкото от смокини е вкусно и ароматно допълнение към различни десерти и закуски.
Приготвянето на сладко от смокини е чудесен начин да се насладите на тези вкусни плодове през цялата година. Независимо дали използвате зрели, зелени или белени смокини, резултатът ще бъде ароматен и сладък десерт, който може да се сервира самостоятелно или като допълнение към различни ястия, като пухкави пържени филии, курабийки, всякакви слепени бисквити, а защо не и мамините палачинки.
Ето 3 начина да си приготвите сладко от смокини:
Сладко от зрели смокини
Зрелите смокини са сладки и сочни, което ги прави идеални за приготвяне на сладко. За да направите сладко от зрели смокини, започнете с избор на добре узрели плодове. Измийте смокините и ги нарежете на половинки или четвъртинки. Поставете ги в голям съд и добавете захар на вкус - обикновено съотношението е 1:1, тоест 1 килограм захар за 1 килограм смокини.
Добавете и сока на един лимон, който ще помогне за запазване на цвета и ще добави леко киселинност. Гответе на слаб огън, като разбърквате редовно, докато смокините омекнат и сместа започне да се сгъстява. Това може да отнеме около 1-2 часа. След като домашното сладко от палачинки достигне желаната консистенция, го изсипете в стерилизирани буркани и запечатайте.
Сладко от зелени смокини
Зелените смокини, макар и неузрели, предлагат уникален вкус и текстура, което ги прави чудесни за сладко. Тяхната свежест и твърдост придават специален характер на готовия продукт. За да приготвите сладко от зелени смокини, първо изберете твърди и свежи зелени смокини. Измийте ги внимателно и направете малък разрез на всяка смокиня, за да позволите на горчивите сокове да излязат по време на бланширането.
Поставете смокините във вряща вода за около 5 минути, след което ги изплакнете със студена вода. Тази процедура помага за премахване на горчивината и подготвя смокините за сладкото. Поставете смокините в голям съд, добавете захар в съотношение 1:1 и малко вода, за да покриете дъното на съда.
Добавянето на сок от един лимон и няколко карамфилчета ще обогати аромата и вкуса.
Гответе сместа на слаб огън, като разбърквате редовно. Процесът на готвене отнема около 1-2 часа, докато смокините омекнат и сиропът се сгъсти. След като сладкото е готово, го изсипете в стерилизирани буркани и запечатайте. Резултатът е сладко с характерен вкус и аромат, което е чудесно допълнение към различни ястия и десерти.
Сладко от белени смокини
Белите смокини предлагат по-деликатен вкус и гладка текстура, които са идеални за приготвяне на сладко. За да приготвите сладко от белени смокини, започнете с избор на добре узрели плодове. Измийте смокините и внимателно ги обелете, за да запазите тяхната цялост. Нарежете ги на половинки или четвъртинки и ги поставете в голям съд.
Добавете захар в съотношение 1:1 и сока на един лимон. Гответе сместа на слаб огън, като разбърквате редовно. Процесът на готвене може да отнеме около 1-2 часа, докато смокините омекнат и сместа се сгъсти. За по-интересен вкус можете да добавите ванилия или канела. След като сладкото достигне желаната консистенция, го изсипете в стерилизирани буркани и запечатайте домашното смокиново сладко.