Edin.bg»Статии»Как да»Как да готвим сладки картофи?

Как да готвим сладки картофи?

сладки картофи

През последните няколко години сладките картофи станаха една от най-популярните храни изобщо. Освен обаче, че са тренди, тези вкусни картофи са и много полезни. Може да ги печете, пържите, варите или каквото още се сетите. Дори може да си направите пай с тях.

Въпреки името си обаче, сладките картофи не са вид картофи, те са кореноплоден зеленчук. Най-често са оранжеви на цвят, но може да намерите техни лилави или бели алтернативи.

Сладостта им също ги прави добър избор за печива, например, в морковен кекс или брауни. В САЩ добавят към тях кленов сироп, за да станат още по-сладки.

От сладки картофи става и чудесна крем супа. Единствената тънкост, която трябва да запомните при приготвянето на сладките картофи, е да не ги белите прекалено рано, защото губят цвета си.

Ползи за здравето

По отношение на въглехидратите и калориите, сладките картофи са подобни на обикновените картофи. Що се отнася до витамините обаче, сладките картофи са добър източник на фибри и витамини В и С. Те също имат високо съдържание на антиоксидант, известен като бета-каротин, който се превръща във витамин А.

Как да ги приготвите

как да готвим сладки картофи

Можете да оставите кожата на сладките картофи, ако планирате да ги печете или пържите, в противен случай ги обелете. След като ги обелите, имайте предвид, че ще започнат да губят цвета си. Затова се уверете, че всички останали продукти са готови. Ако ли не, накиснете картофите в студена вода. От тях стават и отлични пържени картофи.

Ето и най-простата рецепта за печени сладки картофи: 4 сладки картофа и 1 ч.л. рапично масло.

Загрейте фурната до 200 градуса /на 180 градуса с вентилатор /. Пробийте сладките картофи няколко пъти с вилица или шишче. Намажете всеки картоф с масло и подправки. Поставете ги върху тава и печете за 40-45 минути, докато кожата им стане хрупкава.

Ако решите да ги пържите, няма нищо по-различно от това, от което се нуждаят обикновените картофи. Имайте предвид обаче, че сладките картофи са по-полезни.

Може да си направите и сос с кисело мляко и подправки, което ще е чудесно допълнение. Сладостта на картофите и солеността на соса просто са чудесна комбинация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest