Въпреки че няма глутен в картофите, някои хора могат да се почувстват значително по-зле, след като ги консумират. Всичко е заради нишестето, съдържащо се в картофа. Нашето тяло не може да усвои нишестето в първоначалния му вид.
С помощта на много химични реакции нишестето се превръща в прости захари, които стомашно-чревният ни тракт може да усвои. Но за червата, които са увредени, това е трудна задача.
Съставихме списък с храни, които ще ви помогнат да ограничите консумацията на картофи, като ги замените в много ястия.
Корени от целина вместо картофи
Диетолозите казват, че те могат да заменят картофите във всички рецепти без изключение. Ако настържете корена, ще получите вкусни картофени палачинки, ако го нарежете и добавите подправки, ще получите вкусно и необичайно пюре. Кулинарите пекат на скара корени от целина, нарязват ги на тънки филийки и ги запържват, нарязват на ивици и правят паста. Тази съставка се комбинира най-добре с ябълки, моркови, гъби, домати, лук, чесън, лимон, копър, магданоз, кимион и ориз.
Брюква вместо картофи
Във варена, задушена или печена форма брюквата наистина много прилича на картофи. Поради това може да ги замени в много ястия: от яхнии, до салати и гювечи. Но имайте предвид, че този кореноплоден зеленчук е противопоказан при остри заболявания на стомашно-чревния тракт.
Земна ябълка (гулия, йерусалимски артишок) вместо картофи
Земната ябълка е много подобна по текстура на картофите, но в нея почти няма нишесте. Смляна, тя обичана от готвачите заради широките си кулинарни възможности: може да се сервира сурова в салати, да се слага в супи, да се пасира, да се пържи, да се пече, да се пържи в уок. И можете да приготвите чипс, който не е по-нисък по вкус от картофения чипс.
Сладък картоф вместо картофи
Разбира се, няма как да не споменем сладкия картоф, известен още като батат. Въпреки че всъщност сладкият картоф принадлежи към друго семейство растения и не е картоф. Ако сварите картофите и ги оставите да изстинат напълно, в тях се образува устойчиво нишесте. Малка част от това нишесте е устойчиво на смилане и не се абсорбира от тънките черва. Нишестето, съдържащо се в сладкия картоф, се усвоява напълно от тялото ни.
Ряпа вместо картофи
Във варена и задушена форма много прилича на пресни картофи. Подправките, горчицата или билките ще ви помогнат да приготвите пикантна закуска от варена ряпа, а маслото или заквасената сметана - вкусна гарнитура. Варената ряпа също може да замени картофите във всяка супа и салата. Моля, обърнете внимание: употребата на сурова ряпа трябва да бъде ограничена при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.
Тиква, тиквички вместо картофи
Сред всички тези зеленчуци има както доста сладки видове и сортове, така и по-неутрален вкус, подобен на картофите. Обикновено вкусът може да се познае по цвета: червените и оранжевите тикви са сладки, белите и зелените видове просто приличат на вкус на картофи, така че могат да го заменят. Те са идеални за приготвяне на супи и гарнитури към известно ястие.